Βρυξέλλες: Χιλιάδες οργισμένοι αγρότες πολιορκούν τη Σύνοδο Κορυφής — Φωτιές, πέτρες, αυγά και συνθήματα

 
brussels prot

Πηγή Φωτογραφίας: DIRK WAEM / Belga / AFP

Ενημερώθηκε: 01/02/24 - 13:39

Κομβόι με εκατοντάδες οργισμένους αγρότες έφθασε από νωρίς στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό να ακουστούν τα αιτήματά τους από τους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής.

Άναψαν φωτιές σε σωρούς από παλέτες και χτύπησαν τις κόρνες τους σε μια κορύφωση των διαμαρτυριών τους. «Υπάρχουν χίλια τρακτέρ ή αγροτικά μηχανήματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι οι αγρότες που διαδηλώνουν προέρχονται κυρίως από το Βέλγιο.

Αν και είχαν δεσμευτεί ότι η διαμαρτυρία τους θα είναι ειρηνική επικρατεί ένταση στο σημείο καθώς εκτός από τις φωτιές που άναψαν, οι αγρότες πετούν πέτρες και φωνάζουν συνθήματα. Υπάρχουν επίσης αναφορές για αγρότες που πετάνε αυγά στο κεντρικό κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Διαδηλωτές προσπάθησαν να ρίξουν τους φράκτες που είχε υψώσει η αστυνομία μπροστά από το κοινοβούλιο, λίγα τετράγωνα από το χώρο διεξαγωγής της συνόδου κορυφής, όμως οι αστυνομικοί τους απώθησαν με εκτοξευτήρες νερού. Οι αστυνομικοί έκαναν επίσης χρήση δακρυγόνων. Τοπικός αξιωματούχος είπε ότι ένα άγαλμα στην πλατεία κοντά στο κοινοβούλιο, στην οποία συγκεντρώθηκαν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους, υπέστη ζημιές.

Μείζονες οδικές αρτηρίες στις Βρυξέλλες, την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αποκλεισθεί από τρακτέρ. Αγρότες από την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν επίσης στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας με εξάρτυση για την αντιμετώπιση ταραχών φυλάει τα φράγματα που έχουν στηθεί γύρω από το χώρο όπου συναντώνται οι ηγέτες στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπορεί η σύνοδος κορυφής της ΕΕ να ήταν προγραμματισμένο να επικεντρωθεί στην παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, οι αγρότες κατάφεραν να “στριμώξουν” το δράμα τους και στην άτυπη ατζέντα των 27 ηγετών αν και θεωρείται απίθανο να υπάρξουν συγκεκριμένες, άμεσες παραχωρήσεις.

Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές είναι νέοι και οικογενειάρχες αγρότες που αισθάνονται όλο και περισσότερο πιεσμένοι από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας, τον πληθωρισμό και την κλιματική αλλαγή που καταστρέφει τις καλλιέργειες.

Οι αγρότες καταγγέλλουν μεταξύ άλλων «την ασυνέπεια των ευρωπαϊκών πολιτικών», τη συσσώρευση περίπλοκων περιβαλλοντικών κανόνων, τον αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό και τα χαμηλά εισοδήματά τους. Στην μεγάλης κλίμακας διαδήλωση των Βρυξελλών έχουν δηλώσει συμμετοχή αγροτικά σωματεία από την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία για να ενώσουν τις φωνές τους με αυτές των Βέλγων αγροτών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες να παραταθούν κατά ένα χρόνο οι εξαιρέσεις σε δασμούς που αφορούν σε αγροτικά ουκρανικά προϊόντα, όπως φρούτα και λαχανικά, θέτοντας ταυτόχρονα ένα είδους φρένο σε περίπτωση που παρατηρηθεί αλόγιστη εισαγωγή σε πουλερικά, αυγά και ζάχαρη. Ωστόσο, αυτό ήταν ένα μέτρο το οποίο δεν χαροποίησε ιδιαίτερα μια μερίδα κρατών μελών – μεταξύ των οποίων και η Γαλλία.

Ο Ορμπάν στο πλευρό των αγροτών στις Βρυξέλλες

Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν πήγε χθες, Τετάρτη, το βράδυ στις Βρυξέλλες να συναντήσει τους θυμωμένους αγρότες, τασσόμενος με το μέρος «του λαού» τη στιγμή που αντιπαρατίθεται με τους άλλους 26 ευρωπαίους ηγέτες σε ό,τι αφορά τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

«Είναι λάθος της Ευρώπης να μην παίρνει στα σοβαρά τη φωνή του λαού», δηλώνει σε βίντεο που ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Facebook. Στις εικόνες φαίνεται να περπατάει ανάμεσα στα τρακτέρ αφού έχει πέσει η νύκτα και να σφίγγει το χέρι ενός διαδηλωτή.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ευρωπαίων αγροτών έναντι των Ουκρανών και όχι το αντίθετο», επανέλαβε ο Βίκτορ Ορμπάν σε μήνυμά του που αναμεταδόθηκε από το κόμμα του, το Fidesz και στο οποίο καταφέρεται εναντίον του «αθέμιτου» ανταγωνισμού των ουκρανικών προϊόντων. «Η λύση σ’ αυτό το πρόβλημα είναι να αλλάξουν οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες» με την ευκαιρία των ευρωεκλογών του Ιουνίου, πρόσθεσε.

Ο εθνικιστής ηγέτης είχε ήδη δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως η κινητοποίηση των αγροτών δείχνει «σε πιο σημείο η Ουκρανία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για την Ευρώπη, ανεξάρτητα από τον πόλεμο». «Οφείλουμε να είμαστε πολύ συνετοί, επειδή η Ουκρανία είναι μια τεράστια χώρα». Και η προσέγγισή της στην ΕΕ, και μάλιστα η ένταξή της, «θα έχει έναν τεράστιο αντίκτυπο, καταστροφικό για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Le Point.

Την περασμένη εβδομάδα, το κέντρο σκέψης Mathias Corvinus Collegium (MCC), που συνδέεται με την ουγγρική κυβέρνηση, δήλωσε «υπερήφανο που μετέχει» στη διοργάνωση διαδήλωσης αγροτών μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο ούγγρος ηγέτης, ο μόνος μεταξύ των “27” που διατήρησε στενές σχέσεις με τη Μόσχα μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, μπλοκάρει από το Δεκέμβριο την οικονομική βοήθεια που είναι ουσιώδης για τη χώρα αυτή.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ - ΜΠΕ, AFP

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ