Δεν υπήρξε συμφωνία στο Βιετνάμ - Στον Κιμ τα ρίχνει ο Τραμπ - Παγκόσμια ανησυχία

Δεν υπήρξε συμφωνία στο Βιετνάμ - Στον Κιμ τα ρίχνει ο Τραμπ - Παγκόσμια ανησυχία
Ενημερώθηκε: 28/02/19 - 10:54

Κάτι «στράβωσε» στη συνάντηση Τραμ - Κιμ στο Βιετνάμ και  η Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ - Βορείου Κορέας κατέληξε σε ναυάγιο.

Ο Τραμπ σε συνέντευξή του μετά το πέρας της Συνόδου, δήλωσε ότι ο Κιμ του υποσχέθηκε ότι δεν θα προχωρήσει σε πυρηνικές δοκιμές και πως τον εμπιστεύεται σε αυτό. Πρόσθεσε ότι δεν μπόρεσαν να φτάσουν τώρα σε συμφωνία, εξαιτίας της απαίτησης της Βόρειας Κορέας για άρση των κυρώσεων σε βάρος της.

Δήλωσε ότι υπάρχει δυνατότητα να υπογραφεί συμφωνία με την Βόρεια Κορέα, αλλά επέλεξε να γίνουν όλα σωστά ακόμη και αν δεν γίνουν γρήγορα. Εξήγησε ότι η Βόρεια Κορέα ήταν έτοιμη για αποπυρηνικοποίηση ορισμένων περιοχών, αλλά οι ΗΠΑ δεν ήταν έτοιμες για την άρση κυρώσεων.

«Βασικά, ήθελαν την πλήρη άρση των κυρώσεων, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό» τόνισε ο Τραμπ. Εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα θα συμφιλιωθούν και επεσήμανε τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας.

Για τις σχέσεις των δυο ηγετών, ο Τραμπ είπε ότι συμπαθούν ο ένας τον άλλο.

Η συνάντηση των δύο ανδρών την πρώτη μέρα της Συνόδου, είχε διεξαχθεί ωστόσο σε καλό κλίμα.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είχε τονίσει νωρίτρα ότι δεν θα είχε ταξιδέψει στο Ανόι για τη δεύτερη σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εάν δεν ήταν «έτοιμος» για την αποπυρηνικοποίηση της χώρας του.

«Εάν δεν ήμουν, δεν θα βρισκόμουν εδώ», απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είχε επισημάνει, ότι «δεν πιέζεται» από τον χρόνο και δίνει την προτεραιότητα στην επίτευξη μιας «καλής συμφωνίας».

«Δεν πιέζομαι (...). Η ταχύτητα δεν είναι τόσο σημαντική όσο αυτό για μένα», τόνισε κατά τη διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης Τύπου.