Η Διεθνής Αμνηστία καλεί σήμερα τις αρμόδιες διεθνείς αρχές να διερευνήσουν πιθανές παραβιάσεις του δικαίου του πολέμου από τον ισραηλινό στρατό στη νότια Συρία. Η ΜΚΟ υποστηρίζει ότι μετά την αλλαγή καθεστώτος στη Δαμασκό στα τέλη του 2024, σημειώθηκαν «εσκεμμένες καταστροφές» κατοικιών και υποδομών στην επαρχία Κουνέιτρα, σε περιοχές όπου εισήλθαν ισραηλινές δυνάμεις.
Σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κινήθηκαν εντός της ουδέτερης ζώνης του ΟΗΕ στο υψίπεδο του Γκολάν, εισερχόμενες σε τρεις κοινότητες. Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι, μέσω δορυφορικής ανάλυσης, επιβεβαίωσε ζημιές ή πλήρη καταστροφή σε τουλάχιστον 23 κτίρια κατά τη διάρκεια του 2024 και του 2025. Η οργάνωση τονίζει ότι στις συγκεκριμένες τοποθεσίες δεν καταγράφηκαν ενεργές εχθροπραξίες πριν ή κατά τη διάρκεια των κατεδαφίσεων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι ενέργειες αυτές δεν υπαγορεύονταν από άμεση στρατιωτική αναγκαιότητα.
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια διευθύντρια της ΜΚΟ για τη Μέση Ανατολή, Κριστίνε Μπέκερλε, υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων δεν νομιμοποιούν την καταστροφή πολιτικών περιουσιών σε ξένο έδαφος. Παρομοίασε μάλιστα τις πρακτικές αυτές με προηγούμενες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο.
Οι καταγγελίες αυτές έρχονται σε μια περίοδο διπλωματικής κινητικότητας. Παρά την ένταση στο πεδίο, Ισραήλ και Συρία ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο —κατόπιν αμερικανικής διαμεσολάβησης— συνομιλίες για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού επικοινωνίας, με στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου ασφαλείας στα κοινά τους σύνορα.