Η Αυστραλία απέλασε τον Ιρανό πρεσβευτή για συνεργασία με τους Φρουρούς της Επανάστασης σε αντισημιτικές επιθέσεις και απέσυρε όλο το προσωπικό από την πρεσβεία της στην Τεχεράνη.
Στη Γαλλία, ο Αμερικανός πρεσβευτής κλήθηκε για εξηγήσεις μετά από δημόσια επιστολή του στον πρόεδρο Μακρόν, ότι δεν κάνει τίποτε για να αντιμετωπίσει τον διογκούμενο αντισημιτισμό στη χώρα.
Παρά το γεγονός ότι εκλήθη από το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ο πρέσβης των ΗΠΑ δεν πήγε, αλλά έστειλε εκπρόσωπο της πρεσβείας, όπως αποκάλυψε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.
«Ήρθε ο εκπρόσωπός του, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας, και του είπαμε ότι αυτές οι δηλώσεις ήταν αδικαιολόγητες και αβάσιμες. Αδικαιολόγητες, διότι δεν είναι αρμοδιότητα του εκπροσώπου μιας ξένης χώρας να έρχεται και να δίνει μαθήματα διακυβέρνησης στη Γαλλία».
Την στήριξη στον εβραϊκής καταγωγής Τσάρλς Κουσνέρ, εξέφρασε η Ουάσιγκτον, αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, οδηγώντας στην κλιμάκωση της διπλωματικής διαμάχης.
Η παρέμβαση του Αμερικανού Πρέσβη ήρθε λίγες ημέρες μετά από τις κατηγορίες Νετανιάχου προς τον Μακρόν, ότι με τη στάση του συμβάλλει στην άνοδο του αντισημιτισμού, επειδή υποστήριξε διεθνώς την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.
Την ίδια στιγμή στην Αυστραλία απελάθηκε ο πρέσβης του Ιράν μαζί με άλλους δύο διπλωμάτες μετά την αποκάλυψη πως οργάνωσαν αντισημιτικές επιθέσεις σε Μελβούρνη και Σίδνεϊ.
«Η ASIO εκτιμά πλέον ότι η ιρανική κυβέρνηση διεύθυνε τουλάχιστον δύο και πιθανώς περισσότερες επιθέσεις εναντίον εβραϊκών συμφερόντων στην Αυστραλία. Η έρευνά μας αποκάλυψε τους δεσμούς μεταξύ των φερόμενων εγκλημάτων και των διοικητών του Ιρανικού Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης».
Επίσης ανακλήθηκε όλο το διπλωματικό προσωπικό από την πρεσβεία της Αυστραλίας στην Τεχεράνη και ανέστειλε τη λειτουργία της.
Ο ομοσπονδιακός Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανιζι δήλωσε: «Πρόκειται για εξαιρετικά επικίνδυνες και επιθετικές ενέργειες που οργανώθηκαν από μια ξένη χώρα σε αυστραλιανό έδαφος. Ήταν προσπάθειες υπονόμευσης της κοινωνικής συνοχής και διασποράς διχόνοιας στην κοινότητά μας».
Από την άλλη, ο εκπρόσωπος ιρανικού υπουργείου εξωτερικών, Εσμαϊλ Μπαγκαεϊ είπε χαρακτηριστικά: «Η κατηγορία που μας αποδίδεται είναι απολύτως απορριπτέα».
Παράλληλα, η πρεσβεία του Ισραήλ χαιρέτισε την απόφαση της Αυστραλίας να συμπεριλάβει τους «Φρουρούς της Επανάστασης» στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Πηγή: ertnews.gr