«Εκεί που μας χρωστούσαν» μας δίνουν και μαθήματα! Για προκλήσεις και «ανεύθυνες δηλώσεις» κατηγορεί την Ελλάδα ο Ακάρ

«Εκεί που μας χρωστούσαν» μας δίνουν και μαθήματα! Για προκλήσεις και «ανεύθυνες δηλώσεις» κατηγορεί την Ελλάδα ο Ακάρ
Ενημερώθηκε: 25/05/19 - 14:40

Σαν τον Ιανό οι Τούρκοι (βλέπε Ακάρ στην προκειμένη περίπτωση), πότε δείχνουν το ένα πότε το άλλο πρόσωπό τους. Έτσι μετά το ρεσιτάλ προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ κατηγορεί την... Αθήνα για προκλήσεις και «ανεύθυνες δηλώσεις».

«Είναι ειλικρινής προσδοκία μας ότι δεν θα επιτραπούν οι προκλητικές ενέργειες και οι ανεύθυνες δηλώσεις, που δεν βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Η επιθυμία μας και η προσδοκία μας είναι ότι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας- που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο- και της ΤΔΒΚ θα γίνουν σεβαστά. Αναμένουμε από όλες τις πλευρές να σεβαστούν αυτά τα θέματα. Αυτό είναι το πιο φυσικό δικαίωμά μας», δήλωσε το Σάββατο ο Χουλουσί Ακάρ, σε εκδήλωση για την άσκηση «Θαλασσόλυκος» της Αγκυρας.

Ο Ακάρ σημείωσε, ακόμη, ότι η «Τουρκία σε κάθε περίπτωση, εκφράζει τη στήριξή της για την επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο εντός του πλαισίου των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου και αναμένει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση». 

Τέλος, έκανε λόγο και για τις συζητήσεις στρατιωτικών αντιπροσωπειών για τη συμφωνία επί των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. «Πιστεύω ότι αυτές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στο μέλλον και πιστεύω ότι θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Χουλουσί Ακάρ αμφισβήτησε ευθέως το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου. «Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Ούτε στο παρελθόν, ούτε και σήμερα. Τα χωρικά τους ύδατα είναι έξι μίλια και ο εναέριος χώρος τους δέκα μίλια. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Το επιχείρημα των Ελλήνων είναι πως αυτό ισχύει από το 1931 και ότι κανένας δεν τους έχει πει κάτι», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.