Ερντογάν: Οι επιχειρήσεις στη Συρία θα τερματιστούν όταν παραδοθούν οι Κούρδοι

 
Ερντογάν: Οι επιχειρήσεις στη Συρία θα τερματιστούν όταν παραδοθούν οι Κούρδοι

Ενημερώθηκε: 16/10/19 - 14:56

Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατοική Συρία θα τερματιστεί εφόσον οι Κούρδοι παραδώσουν τα όπλα και εάν αποσυρθούν από τη λεγόμενη «ασφαλή ζώνη». Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για τον τερματισμό της τουρκικής εισβολής, όπως τις έθεσε σήμερα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας ότι έως τότε καμία δύναμη δεν μπορεί να σταματήσει την Τουρκία.

Η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί όταν θα ολοκληρωθεί και η «ασφαλής ζώνη» διεμήνυσε ο Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας λίγο – πολύ την απάντηση που έδωσε στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ερντογάν ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του για προχωρήσει σε άμεσο τερματισμό των επιχειρήσεων στη Συρία. Σήμερα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, αναχωρούν για την Άγκυρα προκειμένου να διαπραγματευτούν τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας την Πέμπτη. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο Πενς θα υπενθυμίσει «τη δέσμευση του κ. Τραμπ να διατηρήσει σε ισχύ τις οικονομικές κυρώσεις οι οποίες στοχοθετούν την Τουρκία ωσότου εξευρεθεί λύση».

Ο Τούρκος πρόεδρος ωστόσο έχει καταστήσει σαφές ότι έχει στόχο και πως οι αμερικανικές κυρώσεις δεν τον ανησυχούν.

Απειλές και ειρωνείες Ερντογάν προς Ευρωπαίους και αλλαγή τακτικής στη Συρία

Λίγες ώρες μετά την ενεργοποίηση της Ρωσίας στην περιοχή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδειξε ίχνη αλλαγής σχεδίων και οπισθοχώρησης για την κατάληψη του Μανμπίτζ και του Κομπάνι, παρότι επιμένει ότι δε θα κηρύξει ποτέ εκεχειρία στη Βόρεια Συρία.

Δήλωσε χτες Τρίτη, ότι δεν αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τον ίδιο η είσοδος των δυνάμεων Ασαντ στο Μανμπίτζ, καθώς η περιοχή υπάγεται στη συριακή κυριαρχία.

Πρόσθεσε ότι η περιοχή πρέπει να απαλλαγεί από τρομοκράτες των YPG / PKK. Ανέφερε ότι ο ντόπιος πληθυσμός αποτελείται κυρίως από Άραβες και ορισμένες από τις φυλές Αράβων της περιοχής ζήτησαν από την Τουρκία να «τους σώσει».

«Για μένα δεν είναι αρνητική εξέλιξη να μπουν οι δυνάμεις του καθεστώτος (Aσαντ) στο Μανμπίτζ. Αφού στην πραγματικότητα είναι δικά τους εδάφη. Αυτό που για μένα έχει σημασία είναι να φύγουν από εκεί οι τρομοκρατικές οργανώσεις. Εγώ είπα στον Πούτιν αν εσείς θα απομακρύνετε τους τρομοκράτες τότε εσείς να κάνετε όλη την επιχείρηση», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Για το Κομπάνι ο Τραμπ μού είπε ‘μην το χτυπήσετε᾽. Του είπαμε απλά το έχουμε περικυκλώσει. Δεν ενδιαφερόμαστε σοβαρά για το κέντρο του Κομπάνι» δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής του από το Αζερμπαϊτζαν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας απείλησε για άλλη μια φορά την ΕΕ λόγω των αντιδράσεων στις επιχειρήσεις στη Συρία.

«Τους ενόχλησε όταν τους είπα θα ανοίξουμε τις πύλες. Τώρα καταλαβαίνουν πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα. Κι έτσι όπως προχωράμε εκεί θα οδηγηθούμε. Αν εσείς κάνετε τέτοια πράγματα εναντίον της Τουρκίας τότε κι εμείς έχουμε σχέδιο. Ανοίγουμε τα σύνορα μας κι έχουμε 3.6 εκατομμύρια προσφύγων. Θα πρέπει να τους πούμε "Αϊντε η ΕΕ σας αγαπάει πολύ, να πάτε στην ΕΕ"» δήλωσε ειρωνικά ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν φρόντισε, επίσης, να στείλει και μήνυμα ότι «ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος. Δεν μας ανησυχούν οι κυρώσεις». Επιχειρώντας, δε, να καθησυχάσει όσους ανησυχούν για τον αντίκτυπο των κυρώσεων στην τουρκική οικονομία είπε ότι «η Τουρκία είναι μια χώρα που μπορεί να στηριχτεί στον εαυτό της».

Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε και μέρος της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας. Ο Μακρόν μου είπε «πως βλέπετε τις δηλώσεις του προέδρου της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" για τις επιχειρήσεις;». Κι εγώ του απάντησα «εσείς από πότε αναγνωρίζετε την "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου"»;

Ντόναλντ Τραμπ πως δεν θα κηρύξει ποτέ εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία

Λίγες ώρες νωρίτερα σε συνέντευξή του, πάντως,στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι τόνισε στον , πως δεν «θα διαπραγματευτεί ποτέ με τρομοκράτες» κάνοντας λόγο για ξεκάθαρο στόχο της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας και πως δεν ανησυχεί για την επιβολή κυρώσεων.