«Φιλί ζωής» του Τραμπ στον Ερντογάν-Σε ετοιμότητα η Ελλάδα στο Αιγαίο

Τι φοβάται η Αθήνα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο μετά το «φιλί ζωής», που έδωσε ο Τραμπ στον Ερντογάν
Ενημερώθηκε: 01/07/19 - 01:06

Μπορεί ο Ντόναλντ Τράμπ να έδωσε το φιλί της ζωής στον Ισλαμιστή Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως απ’ ότι φαίνεται δεν έχει τελειώσει αυτό το πόκερ καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ανασκευάσει δηλώσεις, και κυρίως τις αποφάσεις του.

Βέβαια το γεγονός πως δεν υπήρξαν σκληρές δηλώσεις, ανώτατες στρατιωτικές πηγές δηλώνουν ότι ευνοούν την προκλητικότητα του Τούρκου προέδρου ο οποίος με την δραστηριοποίηση της χώρας του, πειρατικά στην Κυπριακή ΑΟΖ, μπορεί να θελήσει να τραβήξει περαιτέρω το ήδη τεντωμένο σχοινί. 

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως ο κ. Ερντογάν, μετά την ήττα του στην Κωνσταντινούπολη, αναπτερώνεται ειδικά στο εσωτερικό του κι αυτό προφανώς θα επιφέρει νέο κύκλο προκλητικής ρητορικής, γιατί όχι και πράξεων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

 

Ο πονοκέφαλος των S-400 και το μέλλον των F-35 για την Τουρκία, παραμένουν ως έχουν με πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να εξετάζουν τα νέα δεδομένα που προκύπτουν, περιμένοντας πάντως και τις αναμενόμενες αντιδράσεις από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες ευελπιστούν πως θα υπάρξουν. 

Δεν σταματά η αυξημένη εγρήγορση στο Αιγαίο 

 

Γι’ αυτό τον λόγο πολύ απλά οι επιτελείς του Ελληνικού πενταγώνου συνεχίζουν και επιδιώκουν να υπάρχει η μόνιμη το τελευταίο διάστημα εγρήγορση στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι εντολές που έχουν δοθεί από την ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας είναι να γίνουν πράξεις τα σχέδια για τα τμήματα άμεσης επέμβασης, κάτι που έχει φανεί όλο το προηγούμενο διάστημα κατά τις επισκέψεις ανωτάτων, ακόμη και Αρχηγών επιτελείων σε σχηματισμούς αλλά και σε μικρότερα τμήματα σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. 

Είναι χαρακτηριστικό έλεγε ανώτατη πηγή πως ενώ διανύουμε προεκλογική περίοδο, που σημαίνει πως οι περισσότερες από τις δραστηριότητες περιορίζονται εντός των στρατοπέδων, φέτος οι ασκήσεις συνεχίζονται σε πολλά σημεία της επικράτειας με έμφαση κοντά στα ανατολικά σύνορά μας. 

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται και πολλά ναυτικά γυμνάσια, παρά τα μποφόρ που πνέουν τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο, με πολεμικά πλοία του Στόλου να βρίσκονται σε πολλά σημεία και τα πληρώματά τους να εκπαιδεύονται σε πολυποίκιλα σενάρια. 

Τα δυο σενάρια

 

Οι ίδιες πηγές έλεγαν μάλιστα πως θεωρούν δυο πιθανά σενάρια που θα θελήσει η Τουρκία να κάνει πράξη. 

Το πρώτο είναι η συνέχεια της προσπάθειας δημιουργίας τετελεσμένων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο αν δεν καταφέρουν τα Τουρκικά γεωτρύπανα να εντοπίσουν κοιτάσματα υποθαλάσσιου πλούτου αξιόλογα, η Άγκυρα ίσως θελήσει να προχωρήσει σε νέα πρόκληση εντός μη δημοπρατημένων οικοπέδων στα Νότια της Κύπρου, παρά τις αντιδράσεις της Λευκωσίας. 

Το δεύτερο είναι πως η Τουρκία από τη στιγμή που θ’ αποδειχθεί «άνθρακες ο θησαυρός» των δικών της γεωτρύπανων να παραμείνει με πακτωμένο στον βυθό το γεωτρύπανο τουλάχιστον του Fatih που βρίσκεται δυτικά της Κύπρου ώστε μονίμως να πιέζει για το win- win που ακούσαμε και από τον Τούρκο πρόεδρο. 

Το να κινηθεί δυτικότερα, εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας παραμένει πάντα ένα σενάριο ανοιχτό, όμως όλοι οι επιτελείς της Τουρκίας σημειώνουν προς την πολιτική ηγεσία τους πως η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος που δεν διαθέτει την απαραίτητη ναυτική δύναμη αποτροπής. 

Επιπλέον, κύκλοι του υπουργείου άμυνας έλεγαν πως η Τουρκία έχει πάρει το μήνυμα πως σε οποιαδήποτε πρόκληση εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας και το οποιοδήποτε κόστος οι Ένοπλες Δυνάμεις δηλώνουν παρούσες αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις. Αυτό θα πράξουν όποτε αυτό απαιτηθεί.

ΠΗΓΗ: hellasjournal.com