Financial Times: Έρχεται το τελειωτικό χτύπημα στο ευρώ και παγκόσμιες δραματικές συνέπειες από τυχόν νίκη της Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές!

 
Financial Times: Έρχεται το τελειωτικό χτύπημα στο ευρώ και παγκόσμιες δραματικές συνέπειες από τυχόν νίκη της Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές!

Ενημερώθηκε: 22/11/16 - 16:00

Νέο δημοσίευμα – φωτιά από τους Financial Times που ''βλέπουν'' να έρχεται το τελικό χτύπημα στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τυχόν νίκη της Μαρίν Λεπέν στις επερχόμενες γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Financial Times

Ο τίτλος του δημοσιεύματος των είναι χαρακτηριστικός: H Λεπέν απειλεί την Ε.Ε. με τον... Τραμπ!

Όπως αναφέρεται ''μια νίκη της άκρας δεξιάς στη Γαλλία θα έχει δραστικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτική σκηνή. Η Λεπέν θα μπορούσε να οδηγήσει ως πρόεδρος στην κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλει να βγάλει τη Γαλλία από το ευρώ και να διεξάγει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση''.

Οι Financial Times προειδοποιούν όμως και για παγκόσμιες δραματικές συνέπειες, στηρίζοντας τα επιχειρήματα τους στο εκρηκτικό κοκτέιλ ηγετών όπως ο Τραμπ, η Λεπέν και ο Πούτιν.
Μάλιστα καταλήγουν στο εφιαλτικό συμπέρασμα πως ''υπό τις συνθήκες αυτές, η διεθνής έννομη τάξη θα μπορούσε να καταρρεύσει''.

Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times.

H Λεπέν απειλεί την Ε.Ε. με τον... Τραμπ

Την περασμένη χρονιά, έγραψα ότι «έχω ένα εφιαλτικό όραμα για το 2017: Τους Τραμπ, Λεπέν και Πούτιν στην προεδρία».

Οπότε, ύστερα από την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, το επόμενο ερώτημα είναι αν η Μαρίν Λεπέν μπορεί όντως να κερδίσει τη γαλλική προεδρία.

Μετά τον προκριματικό για τον υποψήφιο της κεντροδεξιάς το Σαββατοκύριακο, φαίνεται πιθανό η κα. Λεπέν να αντιμετωπίσει τον Μάιο είτε τον Φρανσουά Φιγιόν, είτε τον Αλέν Ζιπέ. Όπως και η Χίλαρι Κλίντον, είναι και οι δύο πολιτικές φιγούρες που εκπροσωπούν το κατεστημένο και θα ήταν οι ιδανικοί αντίπαλοι για την αρχηγό της άκρας δεξιάς.

Κατάρρευση Ευρωπαϊκής Ένωσης και παγκόσμιες συνέπειες

Μια νίκη της άκρας δεξιάς στη Γαλλία θα έχει δραστικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτική σκηνή. Η Λεπέν θα μπορούσε να οδηγήσει ως πρόεδρος στην κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλει να βγάλει τη Γαλλία από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και να διεξάγει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμα και αν η κα. Λεπέν ακολουθούσε μια πιο ήπια πολιτική μετά την εκλογή της, είναι δύσκολο να δει κανείς πως η Γερμανία της Άγκελα Μέρκελ θα συνεργαζόταν με μια εθνικιστική και αυταρχική Γαλλία. Mε τη Γερμανία και τη Γαλλία να ακολουθούν ριζικά διαφορετικά μονοπάτια, ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο χωρών θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πολιτικών εξελίξεων.

Οι παγκόσμιες συνέπειες μιας νίκης της Λεπέν θα ήταν εξίσου σοβαρές. Τέσσερα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα είχαν μη δημοκρατικές κυβερνήσεις (Ρωσία και Κίνα) ή δημοκρατικές κυβερνήσεις εθνικιστικών ακροδεξιών ηγετών (Γαλλία και ΗΠΑ). Υπό τις συνθήκες αυτές, η διεθνής έννομη τάξη θα μπορούσε να καταρρεύσει.

Φυσικά, ακόμα και μετά το Brexit και τον Τραμπ, μια επικράτηση της Λεπέν στη Γαλλία δεν είναι αναπότρεπτη. Στον βαθμό που αυτό έχει κάποια αξία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως είναι πολύ πιθανό να χάσει με μεγάλη διαφορά στο δεύτερο γύρο. Και μολονότι η κα. Λεπέν έσπευσε να χαιρετίσει τον ερχομό του κ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο και έχει λάβει στήριξη από τους συμβούλους της «εναλλακτικής δεξιάς» του νέου προέδρου, υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο φαινόμενο Λεπέν και στο φαινόμενο Τραμπ.

Η νίκη του Τραμπ ανοίγει το δρόμο στην Λεπέν

Σε αντίθεση με τον κ. Τραμπ, το Εθνικό Μέτωπο έχει μια πολιτική ζωή πολλών δεκαετιών και είναι περισσότερο γνώριμο στους ψηφοφόρους. Οι πικρές αναμνήσεις από την κυβέρνηση Βισύ τη δεκαετία του 1940, όμως, μπορεί να σημαίνουν ότι η χώρα έχει ισχυρότερο ανοσοποιητικό από ότι οι ΗΠΑ σε μια ακροδεξιά κυβέρνηση.

Ωστόσο, υπάρχει και η πιθανότητα οι Γάλλοι ψηφοφόροι, οι οποίοι μπορεί να φοβόντουσαν ότι μια νίκη της κα. Λεπέν θα μετέτρεπε τη χώρα σε παρία, να νιώθουν τώρα πως η εκλογή του κ. Τραμπ τους δίνει «την άδεια» να ψηφίσουν την ακροδεξιά.

Οι αντικειμενικές συνθήκες για μια στροφή προς τον αυταρχικό εθνικισμό είναι ξεκάθαρα πιο ισχυρές στη Γαλλία από ότι στις ΗΠΑ. Η Γαλλία έχει υποστεί βίαιες τρομοκρατικές επιθέσεις από ακραίους ισλαμιστές. Υπάρχουν μεγάλοι, ελάχιστα ενσωματωμένοι μουσουλμανικοί πληθυσμοί στις μεγαλύτερες πόλεις. Η ανεργία βρίσκεται στο 10%. Το κυριότερο, υπάρχει απέχθεια απέναντι στο πολιτικό κατεστημένο. Το ποσοστό αποδοχής του Φρανσουά Ολάντ έπεσε πρόσφατα στο 4%. Οι πολιτικές, οικονομικές και διεθνείς συνθήκες δεν θα μπορούσαν να ήταν πιο ευνοϊκές για την κα. Λεπέν.

Τα τελευταία χρόνια, η κα. Λεπέν έχει κάνει κινήσεις για να πάρει αποστάσεις από τον πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος δεν διστάζει να εκφράζει ανοιχτά τις ρατσιστικές του απόψεις.

Αυτές τις ημέρες, η ρητορική της κα. Λεπέν είναι όντως λιγότερο εμπρηστική και προσβλητική από αυτήν του κ. Τραμπ. Αλλά η αρχηγός της γαλλικής ακροδεξιάς είχε και αυτή τις στιγμές της. Έχει για παράδειγμα συγκρίνει τους μουσουλμάνους που προσεύχονται στους δρόμους της Γαλλίας με την ναζιστική κατοχή.

Από την άλλη πλευρά της Μάγχης, ίσως και να υπάρχουν ορισμένα μέλη της βρετανικής κυβέρνησης που θα καλωσόριζαν σιωπηρά την προοπτική μιας νίκης της ακροδεξιάς στη Γαλλία. Αν και η τρέχουσα γαλλική κυβέρνηση πρωτοστατεί στις εκκλήσεις για μια σκληρή αντιμετώπιση της Βρετανίας για το Brexit, η κα. Λεπέν χαιρέτισε την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια νίκη της Λεπέν μπορεί ακόμα και να έλυνε το πρόβλημα του Brexit, από την στιγμή που δεν θα υπήρχε πλέον μια Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Μπόρις Τζόνσον, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, χαιρέτισε την «ευκαιρία» που δημιουργεί η εκλογή του υπέρμαχου του Brexit κ. Τραμπ και μπορεί να οσμιστεί παρόμοιες «ευκαιρίες» και σε μια άνοδο της κα. Λεπέν.

Ωστόσο, οι πιο ψύχραιμοι στην βρετανική κυβέρνηση θα συνειδητοποιούν πως η άνοδος της άκρας δεξιάς στη Γαλλία δεν μπορεί τελικά να είναι μια καλή είδηση για τη Βρετανία. Μια νίκη του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία θα σήμαινε ότι οι δυνάμεις του αυταρχικού εθνικισμού ανθούν σε όλη την Ευρώπη, από τη Μόσχα και τη Βαρσοβία ως τη Βουδαπέστη και το Παρίσι.

Με τον κ. Τραμπ πρόεδρο, οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να θεωρούνται μια δύναμη σταθεροποίησης για την ανάσχεση των πολιτικών άκρων στην Ευρώπη. Αντίθετα, πολλοί στην Ευρώπη αρχίζουν πλέον να βλέπουν την κα. Μέρκελ, η οποία μόλις ανακοίνωσε ότι την επόμενη χρονιά θα είναι για τέταρτη φορά υποψήφια, ως την πυλώνα της ευρωπαϊκής σταθερότητας. Αλλά οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κα. Μέρκελ είναι πραγματικά τεράστιες. Είναι αντιμέτωπη με μια επιθετική Ρωσία στην Ανατολή και με μια φλεγόμενη Μέση Ανατολή στο Νότο. Ο κ. Τραμπ έχει ανοιχτά περιφρονήσει την κα. Μέρκελ.

Το τελικό χτύπημα στο ευρώ

Εντός της Ε.Ε., οι σχέσεις της Γερμανίας με τη Νότια Ευρώπη έχουν δηλητηριαστεί από την κρίση του ευρώ, ενώ οι σχέσεις με την Ανατολική Ευρώπη έχουν τραυματιστεί από την προσφυγική κρίση.

Μέρκελ

Εν τω μεταξύ, η Βρετανία ψήφισε για να αποχωρήσει από το μπλοκ. Η εκλογή της κα. Λεπέν στη Γαλλία θα μπορούσε να αποτελέσει το τελικό χτύπημα στο ευρωπαϊκό όραμα που εκπροσωπεί η κα. και το οποίο δημιούργησε γενιές Ευρωπαίων ηγετών, από την δεκαετία του 1950 και έπειτα.

Financial Times για το ιταλικό δημοψήφισμα: Προετοιμαστείτε για το τέλος του ευρώ και την μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία!

Σχετικά θέματα:

Euro2day.gr

Πηγή: