Φόβοι για την ασφάλεια αμερικανικών πυρηνικών όπλων που βρίσκονται στο Ιντσιρλίκ

Φόβοι για την ασφάλεια αμερικανικών πυρηνικών όπλων που βρίσκονται στο Ιντσιρλίκ
Ενημερώθηκε: 15/08/16 - 14:59

Δεκάδες αμερικανικά πυρηνικά όπλα αποθηκευμένα στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, όχι μακριά από τα συριακά σύνορα, υπάρχει κίνδυνος να πέσουν στα χέρια "τρομοκρατών ή άλλων εχθρικών δυνάμεων", προειδοποιεί μια έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η ασφάλεια αυτού του οπλοστασίου, που βρίσκεται σε απόσταση 110 χλμ.από τη Συρία, επικρινόταν από καιρό, όμως η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία επανέφερε τους φόβους για την προστασία αυτών των περίπου 50 πυρηνικών όπλων.

"Είναι αδύνατο να ξέρουμε αν οι ΗΠΑ θα είχαν μπορέσει να διατηρήσουν τον έλεγχο των όπλων σε περίπτωση παρατεταμένου εμφυλίου πολέμου στην Τουρκία", αναφέρει στην έκθεσή του το ινστιτούτο Stimson Center.

Η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ είναι στρατηγικης σημασίας για τον υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, επειδή προσφέρει ταχεία πρόσβαση στους στόχους στο Ιράκ και τη Συρία.

Όμως τον Μάρτιο το Πεντάγωνο έδωσε εντολή να απομακρυνθούν για λόγους ασφαλείας οι οικογένειες των στρατιωτικών και του πολιτικού προσωπικού που σταθμεύουν στη νότια Τουρκία.

Ο τούρκος διοικητής της βάσης συνελήφθη εξάλλου, όπως και εκατοντάδες ανώτατοι αξιωματικοί, δικαστές και εισαγγελείς που κατηγορουνται από την Άγκυρα ότι υποστήριξαν την απόπειρα πραξικοπήματος.

"Από την άποψη της ασφάλειας, η αποθήκευση κατά προσέγγιση πενήντα αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ ισοδυναμεί με ρώσικη ρουλέτα", τόνισε η Λέισι Χίλεϊ, που συνυπογράφει την έκθεση.

"Υπάρχουν σημαντικές προφυλάξεις (...) αλλά δεν είναι παρά μηχανισμοί προστασίας, δεν εξαλείφουν τον κίνδυνο. Στην περίπτωση ενός πραξικοπήματος, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι θα ήμασταν ικανοί να διατηρήσουμε τον έλεγχο", εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα πυρηνικά όπλα διατηρούνται στην τουρκική βάση κυρίως ως μέσο αποτροπής έναντι της Ρωσίας, καθώς και για να καταδειχθεί η αμερικανική δέσμευση στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι η βάση του Ιντσιρλίκ είχε αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και τεθωρακισμένα δύο εβδομάδες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και ενώ ήταν προγραμματισμένη επίσκεψη στη βάση του του αρχηγού του Αμερικανικού Γενικού Επιτελείου

Το πραξικόπημα αύξησε κατακόρυφα την ανησυχία

Η συζήτηση για τα όπλα αυτά μαίνεται στις ΗΠΑ μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

"Αν και έχουμε αποφύγει μέχρι τώρα την καταστροφή, έχουμε πολυάριθμες αποδείξεις πως η ασφάλεια των αμερικανικών όπλων που είναι αποθηκευμένα στην Τουρκία μπορεί να αλλάξει κυριλεκτικά από τη μια μέρα στην άλλη", εκφράζει την ανησυχία του στις στήλες των Los Angeles Times ο Στιβ Αντρίασεν, πρώην διευθυντής άμυνας και ελέγχου των όπλων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Η Κόρι Σάκε του Ινστιτούτου Χούβερ αναφέρει στους New York Times πως τα όπλα αυτά "δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς κωδικούς, γεγονός που καθιστά αδύνατη την ενεργοποίησή τους χωρίς έγκριση".

"Το γεγονός ότι τα πυρηνικά όπλα βρίσκονται στην Τουρκία δεν τα καθιστά ευάλωτα (...), ακόμη κι αν η χώρα (η Τουρκία) καθίστατο εχθρική έναντι των ΗΠΑ", προσθέτει.

Το Πεντάγωνο απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τα συμπεράσματα της έκθεσης του Stimson Center.

"Δεν αναφέρουμε πού βρίσκονται" τα όπλα που διαθέτουμε, αρκέσθηκε να απαντήσει το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας διευκρινίζοντας πως έχει λάβει "τα κατάλληλα μέτρα" για να διασφαλίσει την ασφάλεια του προσωπικού και των εγκαταστάσεών του.

Οι ανησυχίες αναφορικά με το Ιντσιρλίκ περιλαμβάνονται σ' ένα ευρύτερο κεφάλαιο της έκθεσης σχετικά με το πρόγραμμα πυρηνικού εκσυγχρονισμού του Πενταγώνου, στο πλαίσιο του οποίου η Ουάσινγκτον θα διαθέσει πολλά δισεκατομμυρια για να εκσυγχρονίσει το οπλοστάσιό της.

Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν κυρίως ότι οι ατομικές βόμβες B61 πρέπει να αποσυρθούν αμέσως από την Ευρώπη.

Σχετικά θέματα:

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παραμένει σε κλοιό δυνάμεων ασφαλείας και τανκς του Ερντογάν η βάση του Ιντσιρλίκ

Πρόθυμη να ανοίξει τη βάση του Ιντσιρλίκ στη Ρωσία η Άγκυρα

Πραξικόπημα στην Τουρκία: Έρευνα στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ

Απειλή με ανάκληση των γερμανικών δυνάμεων από το Ιντσιρλίκ ο Γκάμπριελ

Τουρκία: Αντιαμερικανική διαδήλωση έξω από τη βάση του Ιντσιρλίκ

Οι Γερμανοί μεταφέρουν στην Ελλάδα τη στρατιωτική βάση τους στο Ιντσιρλίκ;

Νέο Πραξικόπημα στην Τουρκία; Χιλιάδες αστυνομικοί περικύκλωσαν τη βάση του Ιντσιρλίκ

Πραξικόπημα στην Τουρκία: Απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις προς και από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ