Γαλλοκυπριακή ναυτική άσκηση στην Κυπριακή ΑΟΖ στέλνει μήνυμα στην Τουρκία

Γαλλοκυπριακή ναυτική άσκηση στην Κυπριακή ΑΟΖ στέλνει μήνυμα στην Τουρκία
Ενημερώθηκε: 12/10/19 - 23:22

Άσκηση ετοιμότητας, αλλά και πολλαπλών μηνυμάτων στην Τουρκία αποτελεί η γαλλοκυπριακή ναυτική άσκηση που βρισκεται σε εξέλιξη εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Την άσκηση αυτή ανακοίνωσε με ανάρτησή της στο twitter, υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.

«Oι γαλλοκυπριακές ναυτικές ασκήσεις πραγματοποιούνται σε κυπριακά χωρικά ύδατα και διεξάγονται μέσα στα πλαίσια μιας εξαιρετικής ποιότητας συνεργασία. Επιθυμούμε να επιτρέψουμε στην Κύπρο, κράτος μέλος της ΕΕ, να μπορεί να διασφαλίζει τις ευθύνες της εντός των υδάτων που εμπίπτουν στην κυριαρχία της», έγραψε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας.

O Σάββας Αγγελίδης, υπουργός Άμυνας της Κύπρου, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η άσκηση έχει τη σημασία της, στα πλαίσια της συνεργασίας της Κύπρου με τη Γαλλία, στέλνει όμως και μήνυμα για την ενάσκηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη». 

Την παρουσία γαλλικού πολεμικού πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ και στο θαλάσσιο οικόπεδο 7 είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα η κυπριακή κυβερνητική πηγή, η οποία πάντως διευκρίνησε ότι «δεν υπάρχει πρόθεση στρατιωτικοποίησης της κατάστασης».

Χθες ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, είχε δηλώσει ότι η Γαλλία στέλνει μια ακόμη γαλλική φρεγάτα στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να καταπλεύσει στην κυπριακή ΑΟΖ και μια ιταλική φρεγάτα.

Να θυμίσουμε ότι στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ δραστηριοποιείται η γαλλοϊταλική κοινοπραξία TOTAL - Eni.