Χάος στην Αλβανία: ο Ράμα αψηφά τον Μέτα και δηλώνει ότι «Οι εκλογές θα γίνουν στις 30 Ιουνίου»

 
Αλβανία: Ακύρωση δημοτικών εκλογών λόγω έκρυθμης κατάστασης (158725)

Ενημερώθηκε: 09/06/19 - 08:37

Χάος με τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία εν μέσω σφοδρών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων με τραυματίες.

θα ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές, που ήταν προγραμματισμένες για τις 30 Ιουνίου

Χτες πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη αντικυβερνητική διαδήλωση, ανακοίνωσε ότι . Η πολιτική κατάσταση στην Αλβανία δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών, είναι το επιχείρημα του Μέτα, έπειτα από μήνες άγριων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Εντι Ράμα

Λίγο αργότερα με ανάρτησή του στο Facebook, ο πρωθυπουργός απάντησε στον πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, διαμηνύοντας ότι οι δημοτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 30 Ιουνίου όπως είναι προγραμματισμένο.

Ολα αυτά, ενώ για μία ακόμη φορά πλήθη βγήκαν στους δρόμους των Τιράνων, απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας.

Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αλβανία

Η ανακοίνωση του Μέτα ότι θα ακυρώσει με προεδρικό διάταγμα τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών έγινε την ώρα που ήταν ήδη σε εξέλιξη αντικυβερνητική διαδήλωση. Οι συγκεντρωμένοι για μία ακόμη φορά πέταξαν βόμβες μολότοφ έξω από το κοινοβούλιο, στα Τίρανα, ενώ η αστυνομία τους απώθησε κάνοντας χρήση χημικών.

pic.twitter.com/ao069BNhd3

Anti-govt protesters and the police continue to throw firecrackers and let off tear gas at each other, outside of the Albanian parliament in Tirana - while some demonstrators fled the scene.

June 8, 2019

Η αντιπολίτευση, που εδώ και εβδομάδες καλεί τους πολίτες στους δρόμους- ζητά την παραίτηση του Ράμα, τον οποίο κατηγορούν για διαφθορά- και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Επίσης θέλουν να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση στην Αλβανία και αρνούνται να διαπραγματευτούν με τον πρωθυπουργό.

pic.twitter.com/YrRqiPZBiR

? The scene outside of the Albanian Parliament building, as the police let off tear gas in an attempt to disperse the crowd of anti-govt protesters in Tirana.

June 8, 2019

Το βράδυ του Σαββάτου ο Λουλζίμ Μπάσα, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, ζήτησε από τους διαδηλωτές να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες μέχρι να παραιτηθεί ο Ράμα. «Η απόφαση του προέδρου για την ακύρωση των δημοτικών εκλογών είναι το πρώτο αποτέλεσμα στη μάχη μας ενάντια στον Εντι Ράμα», τόνισε μιλώντας στον κόσμο. «Η αποχώρησή του είναι μη διαπραγματεύσιμη», υπογράμμισε.

pic.twitter.com/8A3buIMfbs

Albanian opposition leader Lulzim Basha addressed the crowd of anti-govt demonstrators in Tirana before they marched toward the parliament building.

During the speech, fireworks and smoke bombs continued to singe the PM's building.

June 8, 2019

Η διεθνής κοινότητα έχει καλέσει τα κόμματα της Αλβανίας να μπουν σε διάλογο και να αποφύγουν τη βία. Πολλοί, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της χώρας, έχουν δηλώσει ότι η συνεχιζόμενη πολιτική διαμάχη απειλεί τις προοπτικές της Αλβανίας να ενταχθεί στην ΕΕ. Στην ανακοίνωση του Σαββάτου εξάλλου ο Μέτα ανέφερε ότι αποφάσισε να ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές από τη στιγμή που η κρίση έχει υπονομεύσει κάθε πιθανότητα να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως η Ανγκελα Μέρκελ εμφανίζεται να έχει βάλει φρένο στην ενταξιακή πορεία της χώρας.