Η «αρμενική βίζιτα» του Ερντογάν: Ο αξιότιμος κ. Τραμπ και οι S-400 που θα «κάψουν» και τους δύο

Η «αρμενική βίζιτα» του Ερντογάν: Ο αξιότιμος κ. Τραμπ και οι S-400 που θα «κάψουν» και τους δύο
Ενημερώθηκε: 18/11/19 - 14:14
Του Μιχάλη Ιγνατίου

Η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στο Λευκό Οίκο, μπορεί να μην κατέληξε στον θρίαμβο που  ανέμενε, αλλά σίγουρα έχει κάθε δικαίωμα να είναι ικανοποιημένος.

Ο Αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Τραμπ, τον αποθέωσε ως ένα διεθνή ηγέτη, φρόντισε μέσω του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ να σταματήσει την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από τη Γερουσία, που θα αποτελούσε κόλαφο για τον Ταγίπ Ερντογάν και γενικά προσπάθησε να τον πλασάρει στην αμερικανική κοινή γνώμη για κάτι που ΔΕΝ είναι.

Βεβαίως, «σταύρωσε» τον Τούρκο πρόεδρο με την πλάκα που έκανε στη δημοσιογράφο της Σαμπάχ, όταν απαντώντας στην ερώτησή της, αναρωτήθηκε εάν εργάζεται για την τουρκική κυβέρνηση… Ήταν μία κίνηση που σίγουρα δεν είχε σχεδιαστεί, διότι ήταν φανερό ότι αυτοσχεδίασε, αλλά αποτελούσε “χαριστική βολή” για το τουρκικό αυταρχικό σύστημα.

Όπως και με την απάντηση του στο ερώτημά της για τους «τρομοκράτες Κούρδους». Σίγουρα δεν αρέσει καθόλου στον Ερντογάν ότι δεν μπορεί ακόμα να τον πείσει ότι οι Κούρδοι της Συρίας δεν διαφέρουν από τους δήθεν «δολοφόνους» του κουρδικού αντάρτικου, που δρα μέσα στην Τουρκία.

Όμως, γεγονός είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος απολαμβάνει της απόλυτης προστασίας του Αμερικανού Πλανητάρχη και κατανοεί, φαντάζομαι, ότι δεν μπορεί «να τα έχει όλα δικά του».

Ο Ερντογάν έκανε «αρμένικη» βίζιτα την Τετάρτη στο Λευκό Οίκο. Εισήλθε στις 12 το μεσημέρι, μετά τιμών και της λευκοφορούσας κ. Εμινέ, η οποία δεν μπορούσε βεβαίως να συγκριθεί με την εντυπωσιακή Μελάνια Τραμπ. Και αποχώρησε λίγο πριν από τις πέντε το απόγευμα.

Είχε την ευκαιρία να συζητήσει όλα τα θέματα του -και τα επιχειρηματικά φαντάζομαι- σε ένα τετ-α-τετ με τον κ. Τραμπ και στην παρουσία των κυριών τους και των πιστών μεταφραστών τους. Συμμετείχε σε γεύμα που του παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, όπου εκεί συζητήθηκαν τα «καυτά» ζητήματα, στα οποία και διαφώνησαν, χωρίς ο κ. Τραμπ να πράξει το αυτονόητο -αυτό που κάνει σε κάθε ηγέτη, ο οποίος δεν δέχεται τις εντολές του.

Στο θέμα της απόκτησης των S-400, ο Ερντογάν δεν έδειξε κανένα φόβο, όπως συμφωνούν αμερικανικές και τουρκικές πηγές. Δεν δέχθηκε την αμερικανική πρόταση να μην ενεργοποιήσει το ρωσικό σύστημα, ακόμα και αν ο κ. Τραμπ του πρόσφερε τον ουρανό με τ’ άστρα. Κέρδισε χρόνο δίνοντας την καυτή πατάτα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και στους συμβούλους Εθνικής Ασφάλειας, αλλά επιστρέφοντας στην Τουρκία από την Ουάσιγκτον, εξαπέλυσε επίθεση λέγοντας ότι δεν θα εγκαταλείψει τους S-400 δηλώνοντας ετοιμότητα να αγοράσει και τους αμερικανικούς Patriot. Υπό κανονικές συνθήκες θα ομιλούσαμε για παραλογισμό, αλλά επειδή πρόεδρος της Αμερικής είναι ο κ. Τραμπ, όλα πλέον είναι πιθανά. Μπορεί να του χαρίσει και τον …Λευκό Οίκο.

Γράφαμε την περασμένη Κυριακή για τα προσωπικά συμφέροντα του Αμερικανού προέδρου σε ότι αφορά την Τουρκία. Ήταν η πολλοστή φορά που θίγαμε το θέμα αλλά δεν περιμέναμε ότι μέσα σε 48 ώρες θα επιβεβαιωνόμασταν. Το δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, για τον Τζάρεντ Κούσνερ και τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τους γαμπρούς του Ντόναλντ Τραμπ και του Ταγίπ Ερντογάν είναι αποκαλυπτικό για τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η αμερικανική διπλωματία.

Προκαλεί, θα έλεγα, φόβο και τρόμο, όταν σκέφτεται κανείς πως ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου δικαιολογεί όλες τις παρανομίες του ταραξία προέδρου της Τουρκίας. Ιδιαίτερα όταν ακόμα και αυτό το Ισραήλ ανησυχεί. Το Εβραϊκό Λόμπι στην Ουάσιγκτον ασκεί μία άνευ προηγουμένου κριτική στον Ερντογάν, και σ’ αυτή την κριτική συμπεριλαμβάνει και τον κ. Τραμπ. Αυτό σημαίνει ότι και οι Εβραίοι ανησυχούν για την ανάρμοστη σχέση της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας, καθώς τίθενται σε κίνδυνο και τα ισραηλινά συμφέροντα αλλά και το στάτους του Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ερντογάν εξελίχθηκε στον πιο επικίνδυνο πολέμιο του Εβραϊκού Κράτους και σύμφωνα με τις καταγγελίες υποθάλπτει όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον του Ισραήλ. Και είναι απορίας άξιο ότι ο κ. Τραμπ, που αυτοδιαφημίζεται ως ο μεγαλύτερος φίλος των Εβραίων επιτρέπει αυτή τη δραστηριότητα του Ερντογάν.

Και ερχόμαστε στο ζητούμενο: Πως μπορεί ο πρόεδρος της Τουρκίας να ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στον κ. Τραμπ; Ο καθένας κάνει τις υποθέσεις του, αλλά ο Τζόν Μπόλτον, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δεν είναι ο …καθένας. Γνωρίζει από μέσα τις θέσεις του κ. Τραμπ και προφανώς ξέρει τα πάντα.

Αποκάλυψε αυτό που ακουγόταν ως φήμη: ότι κανένας από τους συμβούλους του κ. Τραμπ δεν είναι ευθυγραμμισμένος μαζί του για τα θέματα της Τουρκίας.

Και εξήγησε ότι πιστεύει πως υπάρχει μια προσωπική ή επιχειρηματική σχέση που υπαγορεύει τη θέση του κ. Τραμπ για την Τουρκία.

Πρόκειται για φρικτές καταγγελίες διότι αφορούν τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κ. Τραμπ δεν είναι πλέον ένας επιχειρηματίας. Ηγείται της μεγαλύτερης και πιο ισχυρής Δημοκρατίας στον κόσμο. Έχει στα χέρια του τη στρατιωτική ισχύ για να επιβάλλει τις θέσεις της Αμερικής. Είναι αδιανόητο αυτή η ισχύς της υπερδύναμης να χρησιμοποιείται για προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα του κ. Τραμπ, όπως κατήγγειλε ο κ. Μπόλτον.

Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας γνωρίζει τον πρόεδρο των ΗΠΑ όπως την κάλπικη δεκάρα. Όταν κληθεί στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου που ασχολείται με τη διαδικασία της καθαίρεσης, θα μπορούσε να του δώσει τη χαριστική βολή… Όχι για την ανάμειξή του στα της Ουκρανίας, αλλά για τις σχέσεις του με τον Ερντογάν…

Πηγή: Hellasjournal