Ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, Γκίντο Κροσέτο, έδωσε εντολή να σταλεί μια φρεγάτα του ναυτικού για να βοηθήσει τον «Στόλο για τη Γάζα», αφού οι διοργανωτές δήλωσαν ότι πολλά από τα σκάφη τους είχαν γίνει στόχος πολλαπλών ισραηλινών drones στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας, αναφέρει το AFP.
Σημειώνεται πως τις πρωινές ώρες, σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού Σώματος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο σημείο έσπευσε πορτογαλικό σκάφος της δύναμης Frontex ενώ οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι την ώρα της καταγγελίας τα σκάφη του στόλου έπλεαν σε διεθνή ύδατα, νότια της Κρήτης.
Η άμεση απόφαση της Ρώμης
«Για να διασφαλιστεί η βοήθεια στους Ιταλούς πολίτες του «Στολίσκου»… μίλησα με την Πρωθυπουργό και ενέκρινα την άμεση επέμβαση της φρεγάτας πολλαπλών χρήσεων Fasan του ιταλικού ναυτικού, η οποία έπλεε βόρεια της Κρήτης στο πλαίσιο της Επιχείρησης Safe Sea», δήλωσε ο Κροσέτο σε δήλωση που δημοσιεύτηκε από το υπουργείο στο X.
«Το σκάφος βρίσκεται ήδη καθ’ οδόν προς την περιοχή για πιθανές επιχειρήσεις διάσωσης», είπε.
Ο Κροσέτο εξέφρασε την «έντονη καταδίκη» της «επίθεσης» στον στολίσκο με τη χρήση «drones από προς το παρόν άγνωστους δράστες».
Ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι ζήτησε από το Ισραήλ να διασφαλίσει την ασφάλεια των «Ιταλών πολιτών, μαζί με μέλη του κοινοβουλίου και ευρωβουλευτές» μεταξύ των φιλοπαλαιστινίων ακτιβιστών.
Το υπουργείο είχε ήδη ενημερώσει το Ισραήλ ότι «κάθε επιχείρηση που ανατίθεται σε ισραηλινές δυνάμεις πρέπει να διεξάγεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της απόλυτης προσοχής», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
«Ο υπουργός Ταγιάνι ζήτησε από την ιταλική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ να συγκεντρώσει πληροφορίες και να επαναλάβει το προηγούμενο αίτημά του προς την ισραηλινή κυβέρνηση να εγγυηθεί την απόλυτη προστασία του προσωπικού που επέβαινε στο πλοίο», πρόσθεσε.
Όπως αναφέρει η απόφαση του Ιταλού υπουργού Άμυνας:
«Σχετικά με την επίθεση που σημειώθηκε τις τελευταίες ώρες στα σκάφη του Στόλου Sumud@GlobalSumudF, τα οποία μεταφέρουν επίσης Ιταλούς πολίτες, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη χρήση drones από προς το παρόν άγνωστους δράστες, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την πιο έντονη καταδίκη. Σε μια δημοκρατία, ακόμη και οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες πρέπει να προστατεύονται όταν διεξάγονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και χωρίς να καταφεύγουν στη βία.
Για να διασφαλιστεί η παροχή βοήθειας στους Ιταλούς πολίτες του “#Στόλου”, σήμερα το πρωί στις 3:50 π.μ., παρά το γεγονός ότι βρίσκομαι στην Εσθονία, μετά από συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Άμυνας και μια (γρήγορη και συνοπτική) αξιολόγηση του περιστατικού, μίλησα με την Πρωθυπουργό και ενέκρινα την άμεση παρέμβαση της φρεγάτας πολλαπλού ρόλου Fasan του #MarinaMilitare, η οποία έπλεε βόρεια της Κρήτης στο πλαίσιο της Επιχείρησης Mare Sicuro. Η φρεγάτα βρίσκεται ήδη καθ’ οδόν προς την περιοχή για πιθανές επιχειρήσεις διάσωσης.
Ο Στρατιωτικός Ακόλουθος έχει ενημερώσει για την απόφαση αυτή τον στρατιωτικό ακόλουθο της ισραηλινής πρεσβείας στην Ιταλία, τον Πρέσβη και τον Στρατιωτικό μας Ακόλουθο στο Τελ Αβίβ, και τη Μονάδα Κρίσεων.»