Ο Λευκός Οίκος ασκεί έντονη πίεση στην Ουκρανία να εγκρίνει το σχέδιό του για τον τερματισμό της σύρραξης με τη Ρωσία, το οποίο περιλαμβάνει εδαφικές παραχωρήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές.
Οι εδαφικές παραχωρήσεις που ζητούνται από το Κίεβο παραμένουν το σοβαρότερο αγκάθι για την επίτευξη της συμφωνίας. Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες φέρονται να συμβουλεύουν τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μη βιαστεί να συνάψει συμφωνία, ιδίως αν αυτή τον αναγκάζει να παραχωρήσει εδάφη.
Το Σενάριο του δημοψηφίσματος και η Ρωσική άρνηση
Ωστόσο, η αμερικανική πλευρά εκτιμά ότι ο Ζελένσκι ίσως έχει προσφέρει μια λύση στο εδαφικό ζήτημα, θέτοντας το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την τελική απόφαση. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την κίνηση αυτή ως πρόοδο και δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι θα υποστηρίξουν ένα τέτοιο δημοψήφισμα.
Από την άλλη πλευρά, το Κρεμλίνο έχει ήδη απορρίψει την ιδέα του δημοψηφίσματος, καθώς αυτό θα απαιτούσε την κήρυξη εκεχειρίας κατά μήκος της γραμμής του μετώπου. Η Μόσχα θεωρεί απαράδεκτη μια τέτοια εξέλιξη, καθώς θα σήμαινε την παραμονή ουκρανικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς.
Πρόοδος στις εγγυήσεις ασφάλειας
Οι συζητήσεις του Λευκού Οίκου συνεχίζονται σε διπλωματικό επίπεδο. Οι Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ πραγματοποίησαν πρόσφατα ψηφιακή συνάντηση με τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου συζητήθηκαν σχέδια για μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και σημειώθηκε πρόοδος στις εγγυήσεις ασφάλειας.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου υποστήριξε ότι η πρόοδος αυτή ήταν επαρκής για να πείσει τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να στείλει τους Γουίτκοφ και Κούσνερ εκ νέου στην Ευρώπη, καθώς «πιστεύουν ότι υπάρχει πιθανότητα ειρήνης και ο πρόεδρος τους εμπιστεύεται».
Η Δέσμευση για εγγύηση Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ
Σε μια κρίσιμη εξέλιξη, ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι έτοιμη να δώσει στην Ουκρανία μια εγγύηση βάσει του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, η οποία θα είναι νομικά δεσμευτική και θα εγκριθεί από το Κογκρέσο. . Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε: «Θέλουμε να δώσουμε στους Ουκρανούς μια εγγύηση ασφάλειας που, από τη μία πλευρά, δεν θα είναι λευκή επιταγή, αλλά, από την άλλη, θα είναι αρκετά ισχυρή».
Επίσης, οι διαπραγματεύσεις για ένα μεταπολεμικό οικονομικό πακέτο και πακέτο ανασυγκρότησης προχωρούν ικανοποιητικά.
Σύμφωνα με την τρέχουσα πρόταση των ΗΠΑ, ο πόλεμος θα τελειώσει με την Ουκρανία να διατηρεί την κυριαρχία του 80% του εδάφους της, να λαμβάνει την ισχυρότερη εγγύηση ασφάλειας που έχει λάβει ποτέ και ένα πολύ σημαντικό οικονομικό πακέτο υποστήριξης.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος Τραμπ συνέχισε να ασκεί κριτική στον Ουκρανό ομόλογό του, κατηγορώντας εκ νέου τον Ζελένσκι ότι δεν είναι διατεθειμένος να συνάψει ειρήνη, υποστηρίζοντας ότι ο «μοναδικός αντίπαλος» του ειρηνευτικού σχεδίου των ΗΠΑ είναι ο πρόεδρος της Ουκρανίας.