Η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας στη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για τη κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας στη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για τη κατάπαυση του πυρός στη Συρία
Ενημερώθηκε: 18/10/19 - 01:47

Στάση αναμονής φαίνεται πως τηρεί η Ρωσία, στον απόηχο της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία.

«Ελπίζουμε ότι θα λάβουμε λεπτομερείς πληροφορίες από τους Τούρκους εταίρους» ήταν το πρώτο σχόλιο της Μόσχας, στον απόηχο της συμφωνίας Άγκυρας – Ουάσιγκτον για την επίτευξη εκεχειρίας στη βόρεια Συρία.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ανακοίνωσε την κατάπαυση του πυρός για 120 ώρες στην περιοχή της βόρειας Συρίας, με στόχο την ασφαλή – ειρηνική απώθηση των κουρδικών δυνάμεων σε μήκος 20 μιλίων (32 χιλιομέτρων) από τα σύνορα με την Τουρκία.

Όπως αποσαφήνισε, μάλιστα, η απόσυρση των Κούρδων έχει ήδη ξεκινήσει και πραγματοποιείται με τη διπλωματική - και όχι στρατιωτική - εμπλοκή της Ουάσιγκτον.

«Πήραμε ό,τι ακριβώς θέλαμε από τις διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον» τόνισε, από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι «οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν τη σημασία δημιουργίας ζώνης ασφαλείας».

«Έχουμε φθάσει σε πλήρη συμφωνία. Αποδέχονται την ανησυχία μας. Συμφωνήσαμε οι Κούρδοι της Συρίας να παραδώσουν τον βαρύ οπλισμό τους, ενώ τα καταφύγια και τα οχυρά τους θα καταστραφούν».

Διαφορετική ήταν η ερμηνεία των εξελίξεων από τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι αφού καλωσόρισαν την εκεχειρία, εκτίμησαν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναγκάστηκε να οδηγηθεί σε συμβιβασμό, χάρη στην «κουρδική αντίσταση».

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Δαμασκού έκανε λόγο για «ασάφεια» στη συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας, ενώ σχολίασε ότι «αυτό που η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί, είναι μια ζώνη κατάληψης (σ.σ. και όχι ζώνη ασφαλείας)».

ΠΗΓΗ: sputniknews.gr