Η Συρία δεν θέλει σύνοδο κορυφής με την Τουρκία-Αντιστέκεται στη διαμεσολάβηση της Ρωσίας

 
ερντογαν

Ενημερώθηκε: 02/12/22 - 23:52

Η Συρία προβάλλει αντίσταση στις προσπάθειες της Ρωσίας να μεσολαβήσει για μια σύνοδο κορυφής με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφεραν σήμερα τρεις πηγές, έπειτα από μια και πλέον δεκαετία εχθρότητας μεταξύ Δαμασκού και Αγκυρας μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Η κυβέρνηση Ερντογάν υποστηρίζει αντάρτες που προσπάθησαν να ανατρέψουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και έχει κατηγορήσει τον Σύρο ηγέτη για κρατική τρομοκρατία, δηλώνοντας παλαιότερα κατά τη διάρκεια του πολέμου ότι οι ειρηνευτικές προσπάθειες δεν μπορούσαν να συνεχιστούν με τον Άσαντ στην εξουσία.

Ο Σύρος πρόεδρος τονίζει ότι η Τουρκία είναι αυτή που στηρίζει την τρομοκρατία υποστηρίζοντας μαχητές, συμπεριλαμβανομένων ισλαμιστικών φατριών και εξαπολύοντας επανειλημμένα στρατιωτικές εισβολές στη βόρεια Συρία. Μια ακόμα πιθανή επιχείρηση ετοιμάζει η Άγκυρα, κατηγορώντας τους Σύρους Κούρδους μαχητές για μια βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ρωσία βοήθησε τον Άσαντ να ανατρέψει την πορεία του πολέμου υπέρ της Δαμασκού και η Μόσχα δηλώνει ότι επιδιώκει το τέλος του πολέμου με πολιτικά μέσα, ενώ θέλει να φέρει κοντά τους δύο ηγέτες για συνομιλίες.

Ο Ερντογάν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος για μια επαναπροσέγγιση.

Τον περασμένο μήνα ο Ερντογάν αντάλλαξε θερμή χειραψία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου 'Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, αφού είχε δηλώσει νωρίτερα πολυάριθμες φορές ότι δεν θα συναντούσε έναν ηγέτη που ανήλθε στην εξουσία με πραξικόπημα. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε «επίσης να βάλει τα πράγματα σε καλό δρόμο με τη Συρία».

«Δεν μπορεί να υπάρχει μνησικακία στην πολιτική», είπε σε μια τηλεοπτική συζήτηση.

Η πρόταση διαμεσολάβησης της Ρωσίας

Ωστόσο, τρεις πηγές που γνωρίζουν τη θέση της Συρίας όσον αφορά τις πιθανές συνομιλίες δήλωσαν ότι ο Άσαντ απέρριψε μια πρόταση να συναντήσει τον Ερντογάν μαζί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Δύο από τις πηγές είπαν ότι η Δαμασκός εκτιμά ότι μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να δώσει ώθηση στον Ερντογάν ενόψει των τουρκικών εκλογών του επόμενου έτους, ειδικά εάν αυτή η συνάντηση έθετε ως αντικείμενο συζήτησης τον στόχο της Άγκυρας να επαναπατρίσει ορισμένους από τους 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες από την Τουρκία.

«Γιατί να δώσουμε στον Ερντογάν μια δωρεάν νίκη; Καμία προσέγγιση δεν θα γίνει πριν από τις εκλογές», είπε μια από τις δύο πηγές, προσθέτοντας ότι η Συρία είχε επίσης απορρίψει την ιδέα μιας συνάντησης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Η τρίτη πηγή, διπλωμάτης που γνωρίζει σε βάθος την πρόταση, ανέφερε ότι η Δαμασκός «κρίνει ανώφελη μια τέτοια συνάντηση αν αυτή δεν εστιάσει σε κάτι συγκεκριμένο και αυτό που οι Σύροι έχουν ζητήσει μέχρι στιγμής είναι η πλήρης αποχώρηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων».

Τουρκικές απειλές για εισβολή στη Συρία

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι ο τουρκικός στρατός χρειάζεται μόνο λίγες ημέρες για να είναι έτοιμος για μια χερσαία εισβολή στη βόρεια Συρία, όπου έχει ήδη πραγματοποιήσει βομβαρδισμούς με πυροβολικό και αεροπορικώς.

Αλλά η κυβέρνηση είπε επίσης ότι είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Δαμασκό εάν αυτές επικεντρωθούν στην ασφάλεια στα σύνορα, όπου η Άγκυρα θέλει να απωθηθούν από τα σύνορα οι Σύροι Κούρδοι μαχητές της YPG και οι πρόσφυγες να μετακινηθούν σε «ζώνες ασφαλείας».

Μια συνάντηση Άσαντ-Ερντογάν θα μπορούσε να είναι δυνατή «στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον», είπε μια πηγή που γνωρίζει την προσέγγιση της Τουρκίας στο θέμα.

«Ο Πούτιν προετοιμάζει σιγά σιγά την πορεία για αυτό», είπε η πηγή. «Θα ήταν η αρχή μιας μεγάλης αλλαγής στη Συρία και θα είχε πολύ θετικά αποτελέσματα για την Τουρκία. Η Ρωσία θα ωφεληθεί επίσης... δεδομένου ότι είναι απλωμένη σε πολλές περιοχές».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ