Η Τουρκία εργαλειοποιεί το παράνομο μνημόνιο με την Λιβύη και προκαλεί με νέα Navtex

 Η Τουρκία εργαλειοποιεί το παράνομο μνημόνιο με την Λιβύη και προκαλεί με νέα Navtex
Ενημερώθηκε: 17/09/21 - 14:04

Η Τουρκία χρησιμοποιώντας το «χαρτί» του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου ανεβάζει και πάλι την ένταση στην Αιγαίο με την γνωστή, πλέον, τακτική των Navtex.

  Ειδικότερα οι Τούρκοι εξέδωσαν αντι-NAVTEX ως αντίδραση στην καθόλα νόμιμη Navtex που εξέδωσε η χώρα μας με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή στο Καρπάθιο πέλαγος, μεταξύ Κρήτης και Κάσου, για την διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών από το πλοίο Nautical Geo.  

 Η Τουρκία στην Navtex που εξέδωσε, μέσω του σταθμού της Αττάλειας, ισχυρίζεται ότι η θαλάσσια περιοχή που δέσμευσε η Ελλάδα εμπίπτει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, όπως αυτή δηλώθηκε μέσω του τουρκολιβυκού μνημονίου στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020.

 Επιπρόσθετα η τουρκική Νavtex αναφέρει ότι όλες οι θαλάσσιες δραστηριότητες στην περιοχή πρέπει να συντονίζονται με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.

 Παρά την αντίδραση των τούρκων το υπό σημαία Μάλτας ερευνητικό πλοίο Nautical Geo, που κάνει προεργασίες ενόψει χάραξης της διαδρομής του αγωγού EAST MED, συνεχίζει κανονικά τις εργασίες του.