Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα στον ΟΗΕ και αμφισβητεί το δικαίωμα επίκλησης της Λωζάνης!

 
Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα στον ΟΗΕ και αμφισβητεί το δικαίωμα επίκλησης της Λωζάνης!

Ενημερώθηκε: 17/07/21 - 08:41

Θα βρεθούμε και κατηγορούμενοι από την Τουρκία; Η Άγκυρα “μας πάει κατηγορούμενους” στον ΟΗΕ με μια επιστολή μνημείο θράσους.

Ο αντιπρόσωπος της Τουρκία στον ΟΗΕ έθεσε στον ΓΓ Α.Γκουτέρες τις «συνεχείς κατάφωρες παραβιάσεις» της Ελλάδας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο!

Ο Feridun Sinirlioglu, σύμφωνα με το Anadolu, έστειλε επιστολή στon ΓΓ του ΟΗΕ, την Τρίτη, στην οποία αναφέρει ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και θέτει ξανά θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου.

Η τουρκική κυβέρνηση διαθέτει λεπτομερείς και καλά τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση αυτών των νησιών κατά παράβαση” των συνθηκών”, αναφέρει στην επιστολή.

Η συνεχιζόμενη εσκεμμένη και επίμονη ουσιαστική παραβίαση των διατάξεων αποστρατικοποίησης των Συνθηκών Ειρήνης της Λωζάνης και του Παρισιού, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επίτευξη του αντικειμένου και του σκοπού τους, αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας, αλλά και για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή “, προσθέτει.

Ο Τούρκος αντιπρόσωπος αναφέρει ότι οι παραβιάσεις αυτές “σημαίνουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τις επικαλείται έναντι της Τουρκίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων”.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα, που δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της βάσει των Συνθηκών, δεν μπορεί ταυτόχρονα να επικαλείται δικαιώματα που ισχυρίζεται ότι προέρχεται από αυτές”.