Η Τουρκία κοντά σε συμφωνία με τη Ρωσία για την παραγωγή πυραύλων

Η Τουρκία κοντά σε συμφωνία με τη Ρωσία για την παραγωγή πυραύλων
Ενημερώθηκε: 14/12/19 - 02:18

Απτόητος ο Ερντογάν προχωρά στην στρατιωτική συνεργασία με τον Πούτιν και στον τομέα της στμπαραγωγής. Όπως αναφέρει το Bloomberg η Τουρκία βρίσκεται κοντά στο κλείσιμο συμφωνίας νέα συμφωνία με την Ρωσία για την παραγωγή πυραύλων από την ίδια την Τουρκία, με την ταυτόχρονη μεταφορά τεχνογνωσίας.

Η συμφωνία αυτή θα περιλαμβάνει και την αγορά δεύτερου ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

«Θα υπογράψουμε συμφωνία αφού κλείσουν οι τελικές λεπτομέρειες σχετικά με την κοινή παραγωγή ή παραγωγή ορισμένων τμημάτων στην Τουρκία, και την ανταλλαγή τεχνολογίας», δήλωσε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο η συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει πριν από τον Απρίλιο, όταν η πρώτη παρτίδα του αμυντικού συστήματος θα είναι έτοιμη προς χρήση.

«Οι συνομιλίες της Τουρκίας με τη Ρωσία σχετικά με τη μεταφορά τεχνολογίας και την από κοινού παραγωγή της δεύτερης παρτίδας S-400 συνεχίζονται», ο Ντεμίρ ο οποίος πρόσθεσε ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την αγορά Patriot από τις ΗΠΑ και δεν θέτει προϋποθέσεις για συνομιλίες.

Λέγεται ότι η Τουρκία μένει ανεπηρέαστη από το ενδεχόμενο να της επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις λόγω των S-400, ενώ την ίδια ώρα είναι ανοιχτό και το ζήτημα της προμήθειας F-35 από τις ΗΠΑ.

Η Τουρκία επιμένει ότι μπορεί να αγοράσει από τη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα πληροί τις υποχρεώσεις της προς το NATO.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Εξωτερικών σχέσεων των ΗΠΑ, νωρίτερα, αυτή την εβδομάδα ψήφισε για περαιτέρω κυρώσεις κατά της Τουρκίας, προσθέτοντας στην νομοθεσία της μια διάταξη που έχει σχεδιαστεί για να τιμωρεί τις χώρες που κάνουν μεγάλες αγορές όπλων από τη Ρωσία.

Από τη μεριά του το Πεντάγωνο έχει τοποθετηθεί ότι για να λάβει η Τουρκία τα F-35 (μαχητικά αέρος) θα πρέπει να θέσει εκτός τους S-400, με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να αρνείται αυτή την πρόταση.