ΗΠΑ: Η Μινεάπολη αποζημιώνει όσους τραυματίστηκαν από την αστυνομία στις διαδηλώσεις για τον Τζορτζ Φλόιντ

 
ΗΠΑ: Η Μινεάπολη αποζημιώνει όσους τραυματίστηκαν από την αστυνομία στις διαδηλώσεις για τον Τζορτζ Φλόιντ

Ενημερώθηκε: 01/12/22 - 20:01

Η πόλη της Μινεάπολης θα καταβάλει 50.000 δολάρια σε καθένα από 12 άτομα που τραυματίστηκαν από την αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Στις 25 Μαΐου 2020 στην Μινεάπολη κατά τη διάρκεια μιας σύλληψης, ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν γονάτισε στον λαιμό του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ επί 9 λεπτά προκαλώντας τον θάνατό του. Το συμβάν, που καταγράφηκε σε βίντεο, προκάλεσε ιστορικές διαδηλώσεις, ορισμένες εκ των οποίων εξελίχθηκαν σε βίαια επεισόδια, σε όλες τις ΗΠΑ και στο εξωτερικό κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού. Ο Σόβιν κρίθηκε ένοχος για τον φόνο του Φλόιντ και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών και 5 μηνών.

Ως μέρος ενός διακανονισμού που εγκρίθηκε χθες Τετάρτη από ομοσπονδιακό δικαστήριο, η πόλη της Μινεάπολης θα εφαρμόσει επίσης μεταρρυθμίσεις στον τρόπο με τον οποίο οι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν διαδηλώσεις, απαγορεύοντάς τους τη χρήση σωματικής βίας και τη χρήση χημικών ουσιών εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών.

Ο διακανονισμός απαιτεί επίσης οι κάμερες που φέρουν οι αστυνομικοί της Μινεάπολης να καταγράφουν ανεμπόδιστα όταν οι δυνάμεις της τάξης αντιμετωπίζουν διαδηλωτές, έδειξαν δικαστικά αρχεία.

«Αυτή η συμφωνία αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς την προστασία των ειρηνικών διαδηλωτών από την αστυνομική βία. Ελπίζω και άλλα αστυνομικά τμήματα σε όλη τη χώρα να δουν αυτή την απόφαση και να υιοθετήσουν προληπτικά τις ίδιες πολιτικές και πρότυπα», δήλωσε ο Τζόρνταν Μέγιερ, ένας από τους ενάγοντες στην υπόθεση, σε μια δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το τμήμα της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) στην Μινεσότα.

Η ACLU βοήθησε στην υποβολή της ομαδικής αγωγής κατά της πόλης.

Οι 12 ενάγοντες υπέστησαν τραύματα, όπως μώλωπες από λιγότερο θανατηφόρα πυρομαχικά, εκδήλωσαν παρατεταμένα αναπνευστικά προβλήματα από δακρυγόνα και υπέστησαν ψυχολογικά τραύματα, ανέφερε η ACLU.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μινεάπολης ενέκρινε τον διακανονισμό στις 20 Οκτωβρίου και ο δήμαρχος Τζέικοπ Φρέι τον υπέγραψε έξι ημέρες αργότερα, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ