Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν εξετάζουν το ενδεχόμενο παράτασης της ισχύουσας εκεχειρίας τους για επιπλέον δύο εβδομάδες, με στόχο να εξασφαλιστεί περισσότερος χρόνος για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων προς μια ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg από πηγή με γνώση των διαβουλεύσεων, οι διαμεσολαβητές μεταξύ των δύο πλευρών καταβάλλουν προσπάθειες για τη διοργάνωση τεχνικών συνομιλιών, με σκοπό την επίλυση των πλέον σύνθετων και αμφιλεγόμενων ζητημάτων.
Μεταξύ των θεμάτων που βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων περιλαμβάνονται το καθεστώς λειτουργίας των Στενών του Ορμούζ, καθώς και το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν, ζητήματα που θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη συμφωνίας.
Όπως επισημαίνεται, σε περίπτωση που οι τεχνικές συνομιλίες αποδώσουν καρπούς, θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.
Ανάλογες πληροφορίες μεταδίδει και η Wall Street Journal, σύμφωνα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν έχουν καταλήξει σε μια «συμφωνία επί της αρχής» για τη διεξαγωγή συνάντησης μεταξύ των δύο πλευρών.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί ούτε η ακριβής ημερομηνία ούτε η τοποθεσία της ενδεχόμενης συνάντησης, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι διαβουλεύσεις παραμένουν σε εξέλιξη και σε εύθραυστο στάδιο.
Στο Ιράν βρίσκεται πακιστανική αντιπροσωπεία για επαφές
Την Τετάρτη, πακιστανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον στρατάρχη Ασίμ Μουνίρ έφτασε στην Τεχεράνη για κρίσιμες επαφές, στο πλαίσιο των εντεινόμενων διπλωματικών διεργασιών μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αποστολή εντάσσεται στις προσπάθειες διαμεσολάβησης και ενίσχυσης του διαλόγου, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης και τη δημιουργία προϋποθέσεων για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, από αμερικανικής πλευράς διατυπώνεται σαφής επιφύλαξη ως προς την έκβαση των επαφών, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την επίτευξη συμφωνίας.
«Ας περιμένουμε να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Είμαστε αισιόδοξοι και, ως εκ τούτου, προσπαθούμε να ασκήσουμε πίεση και στις δύο πλευρές», δήλωσε Πακιστανός αξιωματούχος, αποτυπώνοντας το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας που επικρατεί.