Στην ίδρυση της πρώτης του πρεσβείας στη Λιουμπλιάνα προχωρά το Ισραήλ, επισφραγίζοντας την αποκατάσταση των διπλωματικών του σχέσεων με τη Σλοβενία μετά την πρόσφατη ανάληψη της εξουσίας από τη νέα κυβέρνηση.
Την απόφαση ανακοίνωσε ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών, Γκίντεον Σάαρ, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική αυτή εξέλιξη, αποφεύγοντας ωστόσο να προσδιορίσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα της διπλωματικής αποστολής.
Η κίνηση αυτή έρχεται ως άμεσο αποτέλεσμα της ανάληψης της πρωθυπουργίας της Σλοβενίας από τον ηγέτη της εθνικιστικής δεξιάς, Γιάνεζ Γιάνσα, στα τέλη Μαΐου 2026.
Ο κ. Σάαρ έκανε λόγο για την έναρξη ενός «νέου κεφαλαίου» στις διμερείς σχέσεις, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της προηγούμενης σλοβενικής κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε για πολυετή εχθρική συμπεριφορά απέναντι στο Τελ Αβίβ. «Όταν οι φίλοι του Ισραήλ επιστρέφουν στην εξουσία, το Ισραήλ επιστρέφει επίσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας.
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν βρεθεί στο ναδίρ. Το 2024 η Σλοβενία είχε αναγνωρίσει επίσημα το Κράτος της Παλαιστίνης, ενώ το 2025 είχε πρωτοστατήσει –μαζί με την Ιρλανδία και την Ισπανία– στο αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αναθεώρηση της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ.
Επιπλέον, λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, η Λιουμπλιάνα είχε επιβάλει εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ τον Ιούλιο του 2025, ενώ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους είχε απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, επικαλούμενη τις δικαστικές διαδικασίες εις βάρος του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου.