Ιστορική απόφαση στις ΗΠΑ: Παραπομπή Τραμπ για τέσσερα εγκλήματα

 
ΤΡΑΜΠ

Ενημερώθηκε: 19/12/22 - 22:18

Η επιτροπή έρευνας του Κογκρέσου για τα επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου εισηγείται ομόφωνα -μεταξύ άλλων- τη δίωξη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ , του δικηγόρου του Τζον Ίστμαν και τεσσάρων ακόμα μελών του Κονγκρέσο για υποκίνηση εξέγερσης.

Η επιτροπή που αποτελείται από επτά Δημοκρατικούς και δύο Ρεπουμπλικάνους βουλευτές παρέπεμψε τον Τραμπ στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας, συνομωσία για εξαπάτηση των ΗΠΑ, συνομωσία για ψευδείς δηλώσεις και υποκίνηση, παροχή βοήθειας ή υποστήριξη σε μια εξέγερση, ανακοίνωσε η επιτροπή.

Επιπλέον, τέσσερα μέλη του Κογκρέσου θα παραπεμφθούν επίσης στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής επειδή αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με κλήσεις της επιτροπής της 6ης Ιανουαρίου. Πρόκειται για τους Κέβιν Μακάρθι, ηγέτη της μειοψηφίας της Βουλής, Τζιμ Τζόρνταν από το Οχάιο, Σκοτ ​​Πέρι από την Πενσυλβάνια και Άντι Μπιγκς από την Αριζόνα.

Η επιτροπή επέλεξε να προχωρήσει στην παραπομπή του Τραμπ και των υπολοίπων επειδή «η σοβαρότητα του συγκεκριμένου αδικήματος, η σοβαρότητα της πραγματικής βλάβης και η κεντρική θέση του δράστη στον συνολικό σχεδιασμό του παράνομου σχεδίου ανατροπής των εκλογών, μας αναγκάζουν να μιλήσουμε», ανέφερε ο Δημοκρατικός Τζέιμι Ράσκιν.

«Ο δικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τόσο ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Τζον Ίστμαν πιθανότατα παραβίασαν δύο ομοσπονδιακούς ποινικούς νόμους», είπε ο Ράσκιν. 

Πρόεδρος επιτροπής: Ο Τραμπ κάλεσε έναν όχλο στην Ουάσιγκτον

«Ο Ντόναλντ Τραμπ έχασε τις εκλογές το 2020 και το γνώριζε. Αλλά επέλεξε να προσπαθήσει να παραμείνει στην εξουσία μέσω ενός πολυμερούς σχήματος για να ανατρέψει τα αποτελέσματα και να εμποδίσει τη μεταβίβαση της εξουσίας. Δεν είχαμε ποτέ έναν Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών που να υποκινήσει μια βίαιη προσπάθεια ώστε να εμποδίσει τη μεταφορά της εξουσίας» ανέφερε στις εναρκτήριες δηλώσεις του ο πρόεδρος της επιτροπής για τη διερεύνηση της εξέγερσης της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, Μπένι Τόμσον και τόνισε ότι οι Αμερικανοί δείχνουν πίστη στους εκλεγμένους αξιωματούχους ότι θα συμμορφωθούν με τους νόμους και θα υποστηρίξουν τα εκλεγμένα αποτελέσματα ωστόσο, ο Τραμπ «έσπασε αυτή την πίστη» του έθνους.

«Στο τέλος, κάλεσε έναν όχλο στην Ουάσιγκτον», είπε, προσθέτοντας ότι τα ευρήματα της επιτροπής δείχνουν ότι ο Τραμπ ήξερε ότι ήταν «οπλισμένοι και θυμωμένοι».

«Υπάρχει ένας παράγοντας που πιστεύω ότι είναι πιο σημαντικός για την αποτροπή μιας άλλης 6ης Ιανουαρίου - η λογοδοσία», τόνισε ο Τόμσον. «Λοιπόν, σήμερα, πέρα ​​από τα ευρήματά μας, θα δείξουμε επίσης ότι τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει υποδεικνύουν περαιτέρω δράση πέρα ​​από τις εξουσίες αυτής της επιτροπής ή του Κογκρέσου, προκειμένου να διασφαλιστεί η λογοδοσία βάσει του νόμου. Λογοδοσία που μπορεί να βρεθεί μόνο στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι το έργο αυτής της επιτροπής θα βοηθήσει στην παροχή ενός οδικού χάρτη προς τη δικαιοσύνη» πρόσθεσε. 

Παράλληλα, ανέφερε ότι το μέλλον της δημοκρατίας στηρίζεται στα χέρια του αμερικανικού λαού. «Το μέλλον της δημοκρατίας μας βρίσκεται στα χέρια σας. Εναπόκειται στον λαό αυτής της χώρας να αποφασίσει ποιος αξίζει την εμπιστοσύνη του κοινού. Ποιος θα βάλει την πίστη στο Σύνταγμα και τη δημοκρατία πάνω από όλα. Ποιος θα τηρήσει το κράτος δικαίου --ανεξαρτήτου του αποτελέσματος».

Αντιπρόεδρος επιτροπής: «Ντροπή» η αδράνεια του Τραμπ κατά τη διάρκεια της εξέγερσης

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων της 6ης Ιανουαρίου, Λιζ Τσένι καταδίκασε τις «καθαρά ψευδείς» δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, όπως ανέφερε, επέμενε ότι οι εκλογές είχαν νοθευτεί και «δεν θα δεχόταν το αποτέλεσμα» και χαρακτήρισε «ντροπή» την αδράνειά του κατά τη διάρκεια της εξέγερσης.

Επίσης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του λέγοντας πως «κανένας άνθρωπος που θα συμπεριφερόταν με αυτόν τον τρόπο εκείνη τη στιγμή δεν μπορεί να υπηρετήσει ξανά σε οποιαδήποτε θέση εξουσίας στο έθνος μας. Είναι ακατάλληλος για οποιοδήποτε αξίωμα», τόνισε. 

Επανέλαβε επίσης τα λόγια του προέδρου Μπένι Τόμσον λέγοντας ότι: «Στη δουλειά μας τους τελευταίους 18 μήνες, έχουμε αναγνωρίσει την υποχρέωσή μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί ποτέ».

«Μεταξύ των πιο επαίσχυντων ευρημάτων αυτής της επιτροπής ήταν ότι ο πρόεδρος Τραμπ κάθισε στην τραπεζαρία έξω από το Οβάλ Γραφείο παρακολουθώντας τη βίαιη εξέγερση στο Καπιτώλιο από την τηλεόραση. Για ώρες, δεν εξέδωσε καμία δημόσια δήλωση που να δίνει εντολή στους υποστηρικτές του να διαλυθούν και να εγκαταλείψουν το Καπιτώλιο, παρά τις επείγουσες ανάγκες του προσωπικού του στον Λευκό Οίκο και δεκάδων άλλων να το πράξουν» ανέφερε η Λιζ Τσένι.

Ζόι Λόφγκρεν: Το μεγάλο ψέμα του Τραμπ ήταν «προμελετημένο και παράνομο»

H βουλευτής των Δημοκρατικών, Ζόι Λόφγκρεν υποστήριξε ότι η επιτροπή έχει στη διάθεσή της πολλά στοιχεία που μαρτυρούν ότι υπήρξε «μια τεράστια προσπάθεια υπό την ηγεσία του πρώην προέδρου Τραμπ να διαδώσει αβάσιμες κατηγορίες και παραπληροφόρηση σε μια προσπάθεια να πειστούν ψευδώς δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί ότι υπήρχε νοθεία στις εκλογές»

«Η απόφαση του πρώην προέδρου Τραμπ να ανακηρύξει ψευδώς τη νίκη του στις εκλογές εκείνο το βράδυ δεν ήταν μια αυθόρμητη απόφαση. Ήταν κάτι προμελετημένο. Η επιτροπή έχει στοιχεία ότι ο πρώην πρόεδρος σχεδίαζε να κηρύξει τη νίκη του και παράνομα να ζητήσει να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων. Η επιτροπή διαπίστωσε ότι ο κ. Τραμπ συγκέντρωσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια προβαίνοντας σε ψευδείς δηλώσεις που έγιναν στους διαδικτυακούς δωρητές του. Τα έσοδα από τη συγκέντρωση χρημάτων, μάθαμε, έχουν χρησιμοποιηθεί με τρόπους που πιστεύουμε ότι είναι ανησυχητικοί» τόνισε η Ζόι Λόφγκρεν. 

«Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε εν γνώσει του διεφθαρμένα ψέματα για εκλογική νοθεία, τα οποία υποκίνησαν τους υποστηρικτές του σε βία στις 6 Ιανουαρίου, [και] συνεχίζει να επαναλαμβάνει αυτόν τον αβάσιμο ισχυρισμό ότι δηλαδή έγινε νοθεία στις εκλογές ακόμη και σήμερα».

«Προσπάθησε να παρουσιάσει πλαστές λίστες εκλογέων»

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δημόσιας συνεδρίασης  η επιτροπή τόνισε επίσης την προσωπική εμπλοκή του Τραμπ στη νομικά αμφίβολη προσπάθεια να παρουσιάσει πλαστές λίστες εκλογέων  σε επτά πολιτείες που έχασε, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι εργάστηκε ενεργά για να «διαβιβάσει πλαστά ψηφοδέλτια στο Εκλεκτορικό Κολλέγιο και στα Εθνικά Αρχεία».

«Τα πλαστά ψηφοδέλτια δημιουργήθηκαν από ψεύτικους Ρεπουμπλικάνους εκλέκτορες στις 14 Δεκεμβρίου, την ίδια στιγμή που οι πραγματικοί, πιστοποιημένοι εκλέκτορες σε αυτές τις Πολιτείες συνεδρίαζαν για να ψηφίσουν τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι δικαστικές διαφορές που σχετίζονται με τις εκλογές είχαν τελειώσει σε όλες ή σχεδόν σε όλες αυτές τις πολιτείες και οι δικηγόροι των εκλογών του Trump Campaign συνειδητοποίησαν ότι οι πλαστές λίστες εκλογέων ήταν αδικαιολόγητες για οποιονδήποτε λόγο και πιθανόνν να ήταν παράνομες», δήλωσε το μέλος της επιτροπής, εκπρόσωπος Adam Schiff.

«Παρά αυτές τις ανησυχίες και τις ανησυχίες ατόμων στο Γραφείο του Συμβούλου του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος Τραμπ και άλλοι προχώρησαν σε αυτό το σχέδιο», πρόσθεσε.

Η επιτροπή έχει στοιχεία που δείχνουν ότι αυτά τα «εσκεμμένα πλαστά» πιστοποιητικά του Κολλεγίου «διαβιβάστηκαν σε πολλούς αξιωματικούς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης».

Η απόφαση για τον Τραμπ έρχεται έπειτα από 18 μήνες έρευνας και εκρηκτικών αποκαλύψεων για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021. Εκείνη την ημέρα που οι οπαδοί του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας όπως και ο ίδιος ότι στις προεδρικές εκλογές του 2020 του «έκλεψαν» την νίκη επί του Τζο Μπάιντεν, επέδραμαν κατά της έδρας του Κονγκρέσου στην Ουάσινγκτον, προκαλώντας ένα τεράστιο ωστικό κύμα στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ