Ιταλία-exit poll: Πρώτη η Μελόνι με 22% εως 26%

 
Ιταλία-exit poll: Πρώτη η Μελόνι με 22 % εως 26%

Ενημερώθηκε: 26/09/22 - 02:21

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός υπό την ηγεσία του εθνικιστικού κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι «Αδέλφια της Ιταλίας» (Fratelli d'Italia), στις βουλευτικές εκλογές της Ιταλίας εμφανίζεται να εξασφαλίζει το 41% έως 45%, ποσοστό επαρκές για να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύμφωνα με τα πρώτα exit-poll.

Σύμφωνα με το exit poll για τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Rai, το μπλοκ των συντηρητικών κομμάτων, που περιλαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας», τη «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι και το κόμμα «Forza Italia» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κερδίζει από 41% έως 45%.

Το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» συγκεντρώνει από 22,5 έως 26,5%, η «Λέγκα» από 8,5 έως 12,5% και η Forza Italia ποσοστό από 5 έως 9%, σύμφωνα με το exit poll της Mediaset.

Σύμφωνα με τα πρώτα exit poll, της δημοσκοπικής εταιρίας Consorzio Opinio Italia, τα οποία μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, η εκτίμηση ψήφου έχει ως εξής:

-Aδέλφια της Ιταλίας 24 %

-Δημοκρατικό Κόμμα 19%

-Κίνημα Πέντε Αστέρων 15,5%

-Λέγκα 10,5 %

-Forza Italia 7%

-Κεντρώα Συμμαχία Ρέντσι - Καλέντα 7,5%

-Ιταλική Αριστερά- Oικολόγοι 4 %

-Περισσότερη Ευρώπη 1,5 %

Μειωμένο το ποσοστό συμμετοχής σε σύγκριση με το 2018

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία περιορίστηκε στο 64,6%, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Εσωτερικών που αφορούν τα δύο τρία των δήμων της χώρας. Στις εκλογές του 2018, η συμμετοχή είχε ανέλθει στο 74,2%.

Η εκτίμηση ψήφου στις συμμαχίες σε Βουλή και Γερουσία

Σύμφωνα με τα πρώτα exit poll της εταιρίας δημοσιοπήσεων Consorzio Opinio Italia για την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, η εκτίμηση ψήφου στις συμμαχίες έχει ως εξής

Βουλή

-Συντηρητική συμμαχία 43%

-Κεντροαριστερά 27,5%

-Πέντε Αστέρια 15,5%

-Κεντρώος Πόλος 7,5%

Γερουσία

-Συντηρητική συμμαχία 43,5%

-Κεντροαριστερά 27,5%

-Πέντε Αστέρια 15,5%

-Συμμαχία Ρέντσι-Καλέντα 7,5%

Η κατανομή εδρών

Σε ό,τι αφορά την κατανομή εδρών, στην βουλή τα exit poll δίνουν 242 έδρες στην δεξιά, 88 στην κεντροαριστερά και 46 στο Κίνημα Πέντε Αστέρων. 20 έδρες εξασφαλίζει ο κεντρώος Πόλος των Ρέντσι-Καλέντα.

Στην γερουσία 121 έδρες θα έχει η συντηρητική συμμαχία, 43 η κεντροαριστερά, 24 τα Πέντε Αστέρια και 8 η κεντρώα παράταξη Ρέντσι-Καλέντα.

Μελόνι: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ιταλία

Πλέον στην pole position για να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα καταλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο στην Ιταλία, η κυρία Μελόνι, 45χρονη Ρωμαία, η οποία στα νιάτα της δήλωνε θαυμάστρια του Μπενίτο Μουσολίνι, κατάφερε να αποδαιμονοποιήσει την εικόνα της ιδίας και της παράταξής της καθώς και να κεφαλαιοποιήσει τους φόβους και την οργή εκατομμυρίων Ιταλών μπροστά στην έκρηξη των τιμών και της ανεργίας, την απειλή ύφεσης και τα προβλήματα στις δημόσιες υπηρεσίες.

Μαζί με τους δύο συμμάχους της, Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι, έχει εξαγγείλει μειώσεις φόρων, να περιορίσει τις ροές μεταναστών που διαπλέουν τη Μεσόγειο, καθώς και φιλόδοξη πολιτική για την αύξηση της γεννητικότητας στη γηράσκουσα χώρα.

Τα πλήρη αποτελέσματα αναμένονται νωρίς τη Δευτέρα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ