Ιταλία: Σάλος για τον μαζικό ναζιστικό χαιρετισμό ακροδεξιών σε συγκέντρωση στη Ρώμη

 
nazi salute

Ενημερώθηκε: 09/01/24 - 21:24

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της ιταλικής Γερουσίας, Ινιάτσιο Λα Ρούσα, σχετικά με τον φασιστικό χαιρετισμό εκατοντάδων νέων κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στην περιοχή Τουσκολάνο της Ρώμης.

«Το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα όσα συνέβησαν. Είπαμε ανέκαθεν στους δικούς μας να μην παίρνουν μέρος σε κινητοποιήσεις οι οποίες στη συνέχεια μπορεί να τύχουν υστερόβουλης εκμετάλλευσης», δήλωσε ο Λα Ρούσα στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Με αναφορά, δε, στο συμβάν της Κυριακής, πρόσθεσε ότι «ως δικηγόρος, παρατηρώ ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα σχετικά με το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους πράξεις, όταν τιμάται η μνήμη νεκρών προσώπων» και πως «περιμένει να εκφραστεί επί του θέματος το ανώτατο δικαστήριο της χώρας».

Σε δηλώσεις του παράλληλα στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, o πρόεδρος της Γερουσίας της Ρώμης τόνισε ότι «υπάρχουν αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου που θεωρούν τον ρωμαϊκό χαιρετισμό σε κηδείες αδίκημα και κάποιες άλλες όχι». Κατά την άποψη του Ινιάτσιο Λα Ρούσα «πρέπει να αποσαφηνιστεί το όλο θέμα από νομικής πλευράς», διότι «άλλο είναι η υπεράσπιση του φασισμού και η ανασύσταση του φασιστικού κόμματος και άλλο οι τελετές υπέρ της μνήμης των νεκρών».

Οταν ο Λα Ρούσα εξελέγη πρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας, το φθινόπωρο του 2022, μέρος του Τύπου υπενθύμισε ότι στο σπίτι του υπήρχαν προτομές του φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Προτομές τις οποίες, όπως δήλωσε ο ίδιος στη συνέχεια, δώρισε σε φιλικά και συγγενικά του πρόσωπα.

Υπενθυμίζεται πως σωρεία αντιδράσεων προκάλεσε η «τελετή μνήμης» που οργανώθηκε το βράδυ του Σαββάτου από ακροδεξιές οργανώσεις, 46 χρόνια μετά τον θάνατο τριών νέων σε συγκρούσεις με την αστυνομία και άλλες νεοφασιστικές οργανώσεις.

Οι συμμετέχοντες στην «τελετή» στην περιοχή Τουσκολάνα της Ρώμης προχώρησαν σε φασιστικό χαιρετισμό, ο οποίος, ως γνωστόν, απαγορεύεται από τον ιταλικό νόμο. Παράλληλα, υψώνοντας το χέρι, φώναξαν «presente» (παρών), όπως συνηθίζεται στις ακραίες αυτές μαζώξεις.

Μετά την κυκλοφορία του βίντεο, οι ηγέτες της ιταλικής αντιπολίτευσης κάλεσαν τη δεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι να απαγορεύσει νεοφασιστικές ομάδες. 

«Ρώμη, 7 Ιανουαρίου 2024. Μοιάζει με το 1924», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η γραμματέας του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος», Ελι Σλάιν. «Αυτό που συνέβη είναι απαράδεκτο. Οι νεοφασιστικές ομάδες πρέπει να διαλυθούν, όπως ορίζει το ιταλικό Σύνταγμα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ