Και νέα ένταση Γερμανίας-Τουρκίας για την γενοκτονία των Αρμενίων

Σε τεντωμένο σκοινί εξακολουθούν να βρίσκονται οι σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας
Ενημερώθηκε: 19/09/17 - 21:08

Σε τεντωμένο σκοινί εξακολουθούν να βρίσκονται οι σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα κάλεσε για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες το γερμανό πρέσβη για εξηγήσεις.

Την Δευτέρα ο Γερμανός πρέσβης κλήθηκε για 17η(!) φορά για εξηγήσεις σχετικά με το ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων κατά την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας που ήταν θέμα εργασίας και μελέτης σε γερμανικό Ίδρυμα.

Το Σάββατο είχε κληθεί  επίσης για εξηγήσεις για το κουρδικό φεστιβάλ στην Κολωνία, όπου κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υπήρχε η αφίσα του ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Η κουρδική τρομοκρατική οργάνωση απαγορεύεται και στη Γερμανία.

Το ομοσπονδιακό Υπ. Εσωτερικών εξετάζει την απαγόρευση της απεικόνισης του Οτσαλάν, στηριζόμενο και στο γεγονός ότι δεν συνηθίζονται οι κλήσεις για εξηγήσεις μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού ΥπΕξ δήλωσε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας «είναι ενδεικτική της κατάστασης των γερμανο-τουρκικών σχέσεων».

Την ίδια στιγμή, το ομοσπονδιακό ΥπΕξ έχει καλέσει για εξηγήσεις τον Τούρκο πρέσβη πολλές φορές την τελευταία διετία, με τελευταία φορά για την υπόθεση σύλληψης στην Τουρκία του ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων PeterSteudtner.