Κάρλα ντελ Πόντε: Να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Ερντογάν για εγκλήματα πολέμου στη Συρία

Κάρλα ντελ Πόντε: Να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Ερντογάν για εγκλήματα πολέμου στη Συρία
Ενημερώθηκε: 26/10/19 - 18:17

Έρευνα σε βάρος του Ερντογάν με σκόπο να του απαγγελθούν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου σχετικά με τη στρατιωτική επίθεση της χώρας του στη Συρία, ζητά η πρώην εισαγγελέας και ερευνήτρια του ΟΗΕ Κάρλα ντελ Πόντε σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα.

Η Κάρλα ντελ Πόντε  πρώην μέλος της Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία, δήλωσε πως με την επέμβασή της η Τουρκία παραβίασε το διεθνές δίκαιο και αναζωπύρωσε τη σύγκρουση στη χώρα αυτή.

"Το να μπορεί ο Ερντογάν να εισβάλλει σε συριακό έδαφος για να καταστρέψει τους Κούρδους είναι απίστευτο", λέει η Κάρλα ντελ Πόντε  πρώην γενική εισαγγελέας της Ελβετίας η οποία άσκησε διώξεις για εγκλήματα πολέμου στη Ρουάντα και την πρώην Γιουγκοσλαβία.

"Θα πρέπει να διεξαχθεί έρευνα σε βάρος του και θα πρέπει να κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου. Δεν πρέπει να του επιτραπεί να γλιτώσει ανέξοδα απ' αυτό", δήλωσε σε συνέντευξή της στην ελβετική εφημερίδα Schweiz am Wochenende.

Η Κάρλα ντελ Πόντε επισημαίνει ακόμη στη συνέντευξή της πως οι ευρωπαϊκές χώρες είναι απρόθυμες να αντιπαρατεθούν στην Τουρία για τις ενέργειές της αφού ο Ερντογάν απείλησε να "ανοίξει τις πύλες" στους πρόσφυγες για να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη.

"Ο Ερντογάν έχει τους πρόσφυγες σαν διαπραγματευτικό χαρτί", τόνισε.

Η Κάρλα ντελ Πόντε συμμετείχε τον Σεπτέμβριο 2012 στην τριμελή ερευνητική επιτροπή για τη Συρία, καταγράφοντας επεισόδια όπως επιθέσεις με χημικά όπλα, γενοκτονία σε βάρος του πληθυσμού των Γεζίντι του Ιράκ, πολιορκητικές τακτικές και βομβαρδισμούς αυτοκινητοπομπών αρωγής.

Παραιτήθηκε το 2017 λέγοντας πως η έλλειψη πολιτικής στήριξης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καθιστά αδύνατο το έργο της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ