Καταπέλτης για την Τουρκία αναμένεται να είναι η δήλωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Καταπέλτης για την Τουρκία αναμένεται να είναι η δήλωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
Ενημερώθηκε: 10/12/19 - 21:04

Καταπέλτης αναμένεται να είναι η δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για  τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης. Όπως αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) υπάρχουν πληροφορίες ότι στη κοινή δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών η συμφωνία θα χαρακτηρίζεται ως άκυρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη θα στέλνει το σαφές μήνυμα Σε Άγκυρα και Τρίπολη ότι η συμφωνία που συνήφθη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, για την οριοθέτηση των ζωνών επιρροής και συμφερόντων στη Μεσόγειο, είναι άκυρη από ευρωπαϊκή σκοπιά.

Ειδικότερα, αναφέρεται πως «το μνημόνιο κατανόησης (...) παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν εναρμονίζεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και επομένως δεν μπορεί να έχει κανενός είδους νομικές συνέπειες για τις τρίτες χώρες», αναφέρει το νεότερο σχέδιο της τελικής δήλωσης, το οποίο βρίσκεται, όπως σημειώνεται, στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Tageszeitung: Πραξικόπημα η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Στο μεταξύ, η έγκυρη γερμανική εφημερίδα Tageszeitung, χαρακτηρίζει ως «πραγματικό πραξικόπημα» τη συμφωνία του Ερντογάν με την «αδύναμη, αλλά αναγνωρισμένη διεθνώς κυβέρνηση της Τρίπολης», όπως την αναφέρει η εφημερίδα.

«Μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, συμμάχων στο ΝΑΤΟ, υπάρχει η απειλή ένοπλης σύγκρουσης» γράφει η Tageszeitung κάνοντας αναφορά σε δηλώσεις των τελευταίων ημερών. 

«Μετά τις ενέργειες της Τουρκίας για αναζήτηση φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ», όπως παρατηρεί η Tageszeitung, «η Τουρκία τώρα διέπραξε ένα πραγματικό πραξικόπημα και διαπραγματεύθηκε με την αδύναμη, αλλά αναγνωρισμένη διεθνώς κυβέρνηση της Τρίπολης μια κοινή αποκλειστική οικονομική ζώνη που απλώνεται στη Μεσόγειο. Επεκτείνεται μεταξύ της Κρήτης στα δυτικά, της Κύπρου στα ανατολικά, τις τουρκικές ακτές στα βόρεια και στα λιβυκά παράλια στα νοτιοδυτικά. Ο Ερντογάν θέλει να σπάσει την απομόνωση της Τουρκίας στη Μεσόγειο και κυρίως να σταματήσει τα ελληνικά σχέδια, τα οποία διεκδικούν την περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ, DW