Κόλαφος για την Τουρκία η συμφωνία για τον αγωγό EastMed που θα γίνει στην Αθήνα το 2020 

Κόλαφος για την Τουρκία η συμφωνία για τον αγωγό EastMed που θα γίνει στην Αθήνα το 2020 
Ενημερώθηκε: 21/12/19 - 12:53

Μια κορυφαία διπλωματική νίκη και μια ενέργεια που αποτελεί σαφή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα στην Μεσόγειο αποτελεί η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, που αναμένεται να γίνει στην Αθήνα αρχές του νέου χρόνο.

Σύμφωνα με τον κυπριακό σταθμό «Σίγμα» αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις στο ανώτατο δυνατό επίπεδο για μια τελετή - απάντηση στην Τουρκία, που θα έχει και την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ.

Η Τουρκία έκανε τα πάντα για να διακόψει τα σχέδια για τον EastMed, ο οποίος καθυστερούσε, ωστόσο, αναφέρει το κανάλι, το μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας φέρεται να οδήγησε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά.

«Πρόκειται για ένα μεγαλεπίβολο έργο τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, το οποίο θα αποτελέσει την συλλογική απάντηση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας στην τουρκική βουλιμία και τις παράνομες συμφωνίες της με τη Λιβύη» τονίζει το κανάλι.

Κι αυτό, γιατί «με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, που θα έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου στέλνουν το μνημόνιο Ερντογάν στον κάλαθο των αχρήστων» σχολιάζει το κανάλι.

Όπως αναφέρει, «δεν αποτελεί απλά μια διπλωματική ενέργεια. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Πρόκειται για την κορυφαία ενάσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από τέσσερις χώρες».

Στη συμφωνία καθορίζονται ζώνες δικαιοδοσίες, δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών, ενώ εξασφαλίζεται η πορεία του αγωγού που περνά μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη.

Το Σίγμα αναφέρει ότι σύντομα θα υπάρξει δημόσια στήριξη των ΗΠΑ στο έργο ως την μοναδική εναλλακτική τροφοδοσίας της ΕΕ για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησής της από τη Ρωσία.

Η επικοινωνία Αναστασιάδη - Νετανάχιου για τον EastMed

Νωρίτερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία του Βενιαμίν Νετανιάχου με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε εισηγηθεί στον Κύπριο Πρόεδρο την άμεση υπογραφή συμφωνίας για τον EastMed μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε χθες το πρωί μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Νετανιάχου και αντάλλαξαν απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις και την αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών από πλευράς Τουρκίας στην περιοχή.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας με την οποία υιοθέτησε τον ορισμό του αντισημιτισμού όπως αυτός καθορίζεται από τη διεθνή συμμαχία για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Διαβουλέυσεις με Λίβανο και Ιορδανία

Ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε στην συνέχεια μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι για τον συντονισμό των δύο χωρών προς αποτροπή υλοποίησης των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Τη Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β΄.

Και όπως φάινεται, ο διπλωματικός πυρετός θα συνεχίσει να ανεβαίνει στην περιοχή, παράλληλα με τις ζυμώσεις που θα γεννούν νέες εξελίξεις. Την ίδια στιγμή, αρκετοί είναι εκείνοι που απέυχονται ένα θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο.