Μερική χαλάρωση, με μέτρο και προσοχή από τη Κυριακή 29/11 στην Ιταλία

Μερική χαλάρωση, με μέτρο και προσοχή από τη Κυριακή 29/11 στην Ιταλία
Ενημερώθηκε: 28/11/20 - 20:07

Κορονοϊός - Ιταλία: Η Ιταλία προχωρεί προς μια μερική «χαλάρωση» των περιοριστικών μέτρων. Από αύριο, Κυριακή 29/11, η Καλαβρία, η Λομβαρδία και το Πεδεμόντιο, με πρωτεύουσα το Τορίνο από κόκκινη ζώνη, θα γίνουν πορτοκαλί με μεγαλύτερη δυνατότητα μετακίνησης για τους κατοίκους.

Παράλληλα, στις 4 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση Κόντε αναμένεται να εκδώσει νέο διάταγμα, με το οποίο θα αυξάνεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και θα επιτρέπεται πιθανώς η επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων τα σαββατοκύριακα.

Στο θέμα αυτό όμως χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί διότι ήδη άρχισαν να παρατηρούνται μεγάλες ουρές έξω από πολυκαταστήματα σε διάφορες ιταλικές πόλεις και ιδίως στην Ρώμη. Δεν λείπει βέβαια και η αυστηρή προσέγγιση: είναι σαφές πλέον ότι τα χιονοδρομικά κέντρα θα μείνουν κλειστά καθόλες τις γιορτέ, και η Ιταλία ζητά να κάνουν το ίδιο κι οι γειτονικές της χώρες.

Με το βλέμμα στραμμένo στις γιορτές

Σύμφωνα με διαρροές είναι πιθανό να διατηρηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας στις δέκα το βράδυ μέχρι και τα Θεοφάνεια, ενώ ο ιταλικός τύπος γράφει σήμερα ότι η κυβέρνηση Κόντε σκοπεύει να κρατήσει κλειστά τα εστιατόρια ανήμερα τα Χριστούγεννα και την επομένη. Ο στόχος είναι να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη πολυκοσμία.

Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί αν η μεσονύκτια λειτουργία των Χριστουγέννων θα πραγματοποιηθεί, και αν θα τελεσθεί ενδεχομένως δυο ώρες νωρίτερα, όπως πρότεινε ο Ιταλός υπουργός Περιφερειακών Θεμάτων, Φραντσέσκο Μπότσια. «Μερική χαλάρωση αλλά με μέτρο και προσοχή», είναι η συνταγή Κόντε. Διότι ο δείκτης μετάδοσης έχει πέσει σχεδόν στην μονάδα, αλλά οι νεκροί κάθε μέρα ξεπερνούν ακόμη τους 800.

ΠΗΓΗ: dw.com