Μετά τη Συρία, Πούτιν και Ερντογάν διαμορφώνουν τις εξελίξεις και στη Λιβύη

Μετά τη Συρία, Πούτιν και Ερντογάν διαμορφώνουν τις εξελίξεις και στη Λιβύη
Ενημερώθηκε: 14/01/20 - 02:20

Σκληρό διπλωματικό «μπραντ ντε φερ» παίζεται στη Μόσχα ανάμεσα στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και στον αντίπαλό του, Φάγιεζ αλ Σάρατζ, με διαιτητές και απόλυτους ρυθμιστές τη Ρωσία και την Τουρκία.

Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες καθως οι δύο αντίπαλοι δεν συνομιλούν απ' ευθείας αλλά μέσω των υπουργών εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας, Λαβρόφ και Τσαβούσογλου.

Οι Ρώσοι ανέλαβαν να πιέσουν για συμφωνία τον Χαλίφα Χαφτάρ, τον οποίο στηρίζουν και οι Τούρκοι κάνουν το ίδιο στον Φαγιέζ αλ Σαράτζ, εκλεκτό του Ερντογάν.

Σε κάθε περίπτωση αν τελικά συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη αυτό θα αποτελεί νίκη της Ρωσίας και της Τουρκίας. Μάλιστα, όπως αναφέρει στη «Monde» ο Εμαντεντίν Μπαντί, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής αυτή η κατάπαυση του πυρός -καρπός της συνάντησης στις 8 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη του Ερντογάν και του Πούτιν-  θα επιβεβαιώσει «την εμφάνιση της Τουρκίας και της Ρωσίας ως τους μεγάλους νικητές σε διπλωματικό επίπεδο». 

Η Μόσχα έχει επιβληθεί ως καθοριστικός παίκτης στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις. Εάν μια επίσημη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός υπογραφεί όντως στη Μόσχα, αυτό θα συνιστά όσως τη μεγαλύτερη επιβεβαίωση της τουρκορωσικής συνεργασίας στη διπλωματική διαμεσολάβηση στη Λιβύη.

Η άρνηση του Χαφτάρ

Σημείο τριβής η άρνηση του Xαφτάρ να συζητήσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο απόσυρσης των στρατευμάτων του από τα περίχωρα της Τρίπολης και ζήτησε περισσότερο χρόνο - έως την Τρίτη- μέχρι να εξετάσει τις παραμέτρους της ειρηνευτικής πρότασης. 

Ο Χαφτάρ ξεκαθάρισε πως ο στρατός του βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση ωστόσο ανταποκρίθηκε θετικά στην κατάπαυση του πυρός που ισχύει από τα μεσάνυχτα της Κυριακής παρότι έχουν σημειωθεί μεμονωμένα περιστατικά.

Επέκρινε μάλιστα την Τουρκία για την εμπλοκή της στα εσωτερικά της χώρας και για την υποστήριξη του GNA του Φαγιέζ Σάρατζ που υπερασπίζεται την Τρίπολη με τζιχαντιστές που πολέμησαν στη Συρία. 

Τι υποστηρίζει ο Σάρατζ

Από την πλευρά του ο Φαγιέζ Σάρατζ ζήτησε την άμεση αποχώρηση του στρατού του LNA. Οι δυνάμεις πιστές και στις δύο πλευρές μάχονται για να αναλάβουν τον έλεγχο της Τρίπολης από τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

Αισιοδοξία Λαβρόφ

Σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Φάγιεζ Σάρατζ και ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου της Λιβύης στα ανατολικά της χώρας υπέγραψαν τη συμφωνία, αλλά ο στρατηγός Χάφταρ ζήτησε χρόνο μέχρι το πρωί της Τρίτης.    

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι ο Χαφτάρ ζήτησε περιθώριο μέχρι αύριο το πρωί για να αποφασίσει σχετικά με τη συμφωνία εκεχειρίας.  

Αποχωρούν σταδιακά οι Ρώσοι μισθοφόροι

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Daily Sabah», έχει αρχίσει η σταδιακή απόσυρση των δυνάμεων της ρωσικής εταιρείας Wagner που βοηθούσε σημαντικά τις δυνάμεις του Χάφταρ και έπληξε τις δυνάμεις του Φαγιέζ αλ Σάρατζ τον περασμένο Νοέμβριο, με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας να στραφεί για βοήθεια στην Τουρκία.

Εφόσον απόσυρση των δυνάμεων της ρωσικής εταιρείας Wagner επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να αποτελέσει και αυτή μέρος της  τουρκορωσικής συμφωνίας, η οποία καθημερινά βάζει στο περιθώριο της λιβυκής σύγκρουσης την Ευρώπη.