Μητσοτάκης σε Τραμπ: Καμία ανοχή στην παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Μητσοτάκης αε Τραμπ: Καμία ανοχή στην παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Ενημερώθηκε: 08/01/20 - 01:07

Ικανοποίηση επικρατεί στους κόλπους της ελληνικής αντιπροσωπεία, μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντοναλντ Τραμπ.

Η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών διήρκεσε περίπου 30 λεπτά, ενώ ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες και με τις δύο αντιπροσωπείες, για τις οποίες κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την ίδια ικανοποίηση.

@realDonaldTrump

pic.twitter.com/Yxi6e9Ghav

Συνάντηση με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών στον Λευκό Οίκο. Η στρατηγική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ βρίσκεται στο καλύτερο σημείο στην ιστορία της και προσβλέπουμε στην περαιτέρω βελτίωσή της, ειδικά στους τομείς της άμυνας και των επενδύσεων.

7 Ιανουαρίου 2020

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε στον πρόεδρο Τραμπ όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την προκλητικότητα της Άγκυρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα, δε, με τις πρόωρες εκτιμήσεις οι ελληνικές θέσεις τυγχάνουν ευρύτατης διείσδυσης στο αμερικανικό πνεύμα σκέψης στην Ουάσιγκτον.

Ο πρωθυπουργός σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ».

«Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Και προσέθεσε: «Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Για τα F-35

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι ξεκινάει άμεσα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35, με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας.

Στόχος είναι, με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35. Αυτό αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35 από το 2024 και μετά, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων για το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

@realDonaldTrump

@kmitsotakis

pic.twitter.com/aJEopAgr8d

President spoke to the press at the top of his meeting with Prime Minister of Greece—a nation that has made a tremendous economic comeback!

7 Ιανουαρίου 2020

Ικανοποίηση στην Αθήνα - Μητσοτάκης σε Τραμπ: Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση στην περιοχή

Ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε επί μία ώρα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, από τη συνάντηση η ελληνική πλευρά «πήρε αυτό που μπορούσε να πάρει».

Ο Ντόναλντ Τραμπ με τη σύζυγό του Μελάνια υποδέχθηκαν τον Κυριάκο και τη Μαρέβα Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο, λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας). Μετά από ένα καταγιστικό ον κάμερα διάλογο, στη διάρκεια του οποίου ο Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε και απάντησε σε απανωτές ερωτήσεις για την κρίση με το Ιράν, ο κ. Τραμπ επισήμανε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι «εκπληκτικές», ενώ ο κ.Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να θέσει όλα τα φλέγοντα, για την ελληνική πλευρά, ζητήματα.