Ναγκόρνο Καραμπάχ: «Πόλη-φάντασμα» το Στεπανακέρτ — Ολοκληρώθηκε η έξοδος των Αρμενίων

 
stepanakert

Πηγή Φωτογραφίας: Al Jazeera

Ενημερώθηκε: 02/10/23 - 22:29

Ολοκληρώθηκε η έξοδος των Αρμενίων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ με ελάχιστους πλέον να έχουν μείνει πίσω. Οι εικόνες από την άδεια πρωτεύουσα Στεπανακέρτ αποτυπώνει την ερήμωση του ορεινού θύλακα, καθώς περνά πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Αζέρος Πρόεδρος, μάλιστα, στη σκιά αυτής της μεγάλης φυγής που πυροδότησε η νίκη του Στρατού του, μίλησε για την έναρξη μιας περιόδου ειρήνης και συνεργασίας στον νότιο Καύκασο.

Προσπαθώντας να στοιβάξει όλο του το βιός σε ένα όχημα αφήνει πίσω τη γνώριμη ζωή του για ένα αβέβαιο μέλλον. Και ίσως είναι ο τελευταίος Αρμένιος που εγκαταλείπει το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Σεργκέι αναφέρει: «Αφήσαμε στο Ν. Καραμπάχ, τα σπίτια μας… όλη μας τη ζωή. Ίσως είμαι ο τελευταίος Αρμένιος» (που φεύγει).

Όπως τονίζει μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού: «Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει φύγει. Τα νοσοκομεία είναι άδεια. Η πρωταρχική μας έννοια είναι η φροντίδα των ευάλωτων και η βοήθεια προς τους τραυματίες».

Περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και διέφυγαν προς την Αρμενία υπό τον φόβο αντιποίνων, με τον ορεινό θύλακα να έχει περάσει υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν.

Την ώρα που Αζέροι κατεβάζουν και σκίζουν με μένος την Αρμένικη σημαία, το Eρεβάν καταγγέλλει το Μπακού για αιματηρή επίθεση στη μεθόριο, κάτι το οποίο η άλλη πλευρά διαψεύδει.

Συμβούλιο της Ευρώπης: Το Μπακού να σεβαστεί το δικαίωμα των Αρμενίων να επιστρέψουν στα σπίτια τους–

Νωρίτερα σήμερα, το Συμβούλιο της Ευρώπης κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν να σεβαστεί το δικαίωμα εκείνων που έφυγαν από το Ναγκόρνο Καραμπάχ να επιστρέψουν στα σπίτια τους «με ασφάλεια και αξιοπρέπεια».

«Καλώ την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν να εγγυηθεί την ασφάλεια και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των Αρμενίων που παραμένουν στην περιοχή του Καραμπάχ, το δικαίωμά τους στην ίση μεταχείριση και στην προστασία απέναντι στη βία, τον εκφοβισμό και το μίσος» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

«Οι ευάλωτες ομάδες, όπως οι τραυματίες ή όσοι χρειάζονται νοσηλεία, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες και τα παιδιά, πρέπει να προστατευθούν ιδιαίτερα. Οι αρχές πρέπει να φροντίσουν ώστε τα δικαιώματα εκείνων που έφυγαν θα γίνουν πλήρως σεβαστά, όπως το δικαίωμά τους να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια», πρόσθεσε.

Η Μιγιάτοβιτς, που σκοπεύει να επισκεφθεί «σύντομα» την Αρμενία, αναφέρθηκε στην αποστολή του ΟΗΕ στην περιοχή χαρακτηρίζοντας «κρίσιμης σημασίας» την ελεύθερη πρόσβαση των διεθνών και ανθρωπιστικών αποστολών, «σε όλες τις ζώνες και όλα τα άτομα» που πλήττονται από την κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, AFP, ΕΡΤ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ