Νατοϊκό παράθυρο για να μην επιστρέφουν πρόσφυγες στην Τουρκία

Νατοϊκό παράθυρο για να μην επιστρέφουν πρόσφυγες στην Τουρκία
Ενημερώθηκε: 09/04/16 - 22:49

 Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιστρέφουν στην Τουρκία οι πρόσφυγες που διασώζονται από πλοία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, άφησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

 Έτσι ο κ. Στόλτενμπεργκ άφησε «παράθυρο» για τη μη επιστροφή των προσφύγων, λέγοντας πως, παρ' ότι η Τουρκία έχει συμφωνήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, θα λαμβάνονται υπόψιν και οι κανόνες που ισχύουν στη χώρα προέλευσης του ΝΑΤΟϊκού πλοίου.

 Πρακτικά τούτο σημαίνει πως οι κανόνες διάσωσης που ισχύουν από χώρα σε χώρα διαφέρουν και μπορούν να μεταφραστούν κατά το δοκούν. 

 Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις άξονες βάσει των οποίων θα εξελιχθεί το πλάνο δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, όπως τους ανέλυσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, είναι οι εξής:

 Ο πρώτος άξονας αφορά στη διεύρυνση στα ελληνικά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα των ζωνών δράσης της Συμμαχίας, σε συνεργασία με τη Frontex, επισημαίνοντας τον κομβικό ρόλο της Λέσβου.

 Ο δεύτερος άξονας αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την Frontex μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών και προσωπικού. Σε ό,τι αφορά τον τρίτο άξονα, επισήμανε ότι στην επιχείρηση θα δραστηριοποιηθούν πέντε πλοία του ΝΑΤΟ, καθώς και ελικόπτερα που βρίσκονται πάνω σε αυτά.

 Σε ό,τι αφορά το εάν θα επιστρέφονται στην Τουρκία οι άνθρωποι που διασώζονται από πλοία του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι σε αυτό έχει συμφωνήσει και η Τουρκία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εν προκειμένω θα λαμβάνονται υπόψη και οι κανόνες που ισχύουν στην χώρα του σκάφους της Συμμαχίας.