Ναυάγιο στο Ισλαμαμπάντ: Η ιστορική ευκαιρία που χάθηκε και ο φόβος για νέα ανάφλεξη

 
ισλαμαμπαντ

Πηγή Φωτογραφίας: AFP

Ενημερώθηκε: 12/04/26 - 13:26

Παρά τον ιστορικό τους χαρακτήρα, καθώς αποτέλεσαν τις πρώτες συνομιλίες ανώτατου επιπέδου μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν από το 1979, οι διαπραγματεύσεις στο Πακιστάν (11.04.2026) καταγράφονται ήδη ως μια μεγάλη αποτυχία της διπλωματίας.

Αν και οι δύο πλευρές προσήλθαν στο τραπέζι γνωρίζοντας το βάθος των διαφωνιών, η απροθυμία για υποχωρήσεις κατέστησε αδύνατη την εξεύρεση της «χρυσής τομής», με το κλίμα να παραμένει πολεμικό παρά την επίσημη εκεχειρία.

Το πυρηνικό αδιέξοδο και η διπλωματική «αφέλεια»

Το κύριο σημείο τριβής παραμένει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζέι Ντι Βανς, απέδωσε την ευθύνη στην ιρανική πλευρά, καταγγέλλοντας την άρνησή της να δεσμευτεί ρητά για τη μη απόκτηση πυρηνικών όπλων. Από την άλλη, πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για διπλωματική αφέλεια της Ουάσιγκτον, σημειώνοντας ότι η Τεχεράνη θεωρεί τα πυρηνικά «ζήτημα ζωής και θανάτου» για την αποτροπή νέων εισβολών, ειδικά μετά τις πρόσφατες αιματηρές συγκρούσεις του 2025 και του 2026.

Παράλληλα, οι απαιτήσεις των ΗΠΑ για παράδοση του εμπλουτισμένου ουρανίου και η άρνηση αναγνώρισης της ιρανικής κυριαρχίας στα Στενά του Ορμούζ, οδήγησαν την Τεχεράνη στο συμπέρασμα πως η Ουάσιγκτον προσπαθεί να κερδίσει στο τραπέζι ό,τι δεν κατάφερε στο πεδίο της μάχης. Αν και οι ΗΠΑ πέτυχαν τακτικές νίκες στον πόλεμο, φαίνεται να υστερούν σε στρατηγικό επίπεδο, καθώς δεν έχουν επιτύχει τους πολιτικούς τους σκοπούς.

Τα Στενά του Ορμούζ ως παράγοντας-κλειδί

Ενώ η κατάπαυση του πυρός τυπικά ισχύει μέχρι τις 22 Απριλίου, οι εξελίξεις στο πεδίο προμηνύουν ένταση. Η ανακοίνωση της CENTCOM για τη διέλευση αμερικανικών αντιτορπιλικών από τα Στενά του Ορμούζ και την έναρξη επιχείρησης εκκαθάρισης ναρκών, δείχνει ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν να «ξεκλειδώσουν» τη διεθνή ναυσιπλοΐα με το ζόρι.

Αυτή η κίνηση θεωρείται ο παράγοντας-κλειδί που θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της Ουάσιγκτον, καθώς η παγκόσμια οικονομία παραμένει σε ομηρία.

Η επόμενη μέρα και το φάντασμα του πολέμου

Μετά το άδοξο τέλος των συνομιλιών, η πιθανότητα επανέναρξης των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Παρά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για ολοκληρωτικό αφανισμό, η Τεχεράνη δείχνει να ανθίσταται στις πιέσεις.

Οι επόμενες ώρες και ημέρες θεωρούνται κρίσιμες, καθώς οι παρασκηνιακές επαφές εντατικοποιούνται σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση της εκεχειρίας, η οποία θα βύθιζε την περιοχή και την παγκόσμια οικονομία σε ένα νέο, απρόβλεπτο κύκλο αίματος και αστάθειας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ