Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν: Μας λυπεί το γεγονός ότι είναι μαζί Ελλάδα και Αίγυπτος

Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν: Μας λυπεί το γεγονός ότι είναι μαζί Ελλάδα και Αίγυπτος
Ενημερώθηκε: 07/05/21 - 23:30

Την απροκάλυπτη δυσαρέσκεια του εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις καλές σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου.

Εμφανές γίνεται καθημερινά το αδιέξοδο που αρχίζει να αντιλαμβάνεται ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως αποτέλεσμα των προηγούμενων πολιτικών του: - τόσο στην εσωτερική πολιτική σκηνή με την κατάρρευση του εθνικού νομίσματός του, σε σημείο να προσκαλεί τους Έλληνες να επισκεφθούν την Κωνσταντινούπολη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, όσο και σε επίπεδο διεθνούς διπλωματίας με τις ασυνήθιστες και πρωτοφανείς αντιδράσεις του ρίχνοντας γέφυρες «φιλίας» με απεσταλμένο τον υπουργό Εξωτερικών του Τσαβούσογλου, σε χώρες που πρόσφατα έχει τοποθετηθεί απέναντί τους, όπως η ανάμειξή του στην Λιβύη, οι πρόσφατες καταγγελίες κατά του προέδρου της Αιγύπτου Σίσι, και τώρα να ανακοινώνει ότι «λυπάται για τις φιλικές σχέσεις που έχει αναπτύξει η Αίγυπτος με την Ελλάδα».

«Απέναντι στον αιγυπτιακό λαό η στάση μας είναι πολύ θετική, όπως γνωρίζετε. Ο τουρκικός λαός έχει ιστορικούς δεσμούς με τον αιγυπτιακό λαό και μεταξύ μας υπάρχει μία αδελφοσύνη. Γι’ αυτό καταβάλλουμε προσπάθειες να ανακτήσουμε και να διατηρήσουμε αυτήν την ιστορική ένωση με το λαό της Αιγύπτου. Θα συνεχίσουμε τη διαδικασία διαλόγου και θα την επεκτείνουμε. Στην εξωτερική πολιτική, η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που την χειραγωγούν άλλοι, αντιθέτως η Τουρκία είναι μια χώρα που μπορεί μόνη της όρθια.

Το να βλέπουμε το αιγυπτιακό λαό να είναι με το ζόρι με τον ελληνικό λαό, μας αυτό μας λυπεί. Το να βλέπουμε να συμμαχούν μαζί τους, μας λυπεί. Κι αυτό το έχω ξαναπεί άλλωστε. Τώρα έχει αρχίσει μια νέα διαδικασία. Πρώτα ξεκίνησαν συνομιλίες σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών και μετά εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών. Θα συνεχίσουμε βελτιώνοντας και διευρύνοντας αυτή διαδικασία».