Την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις πιέσεις για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς (ο Ντόναλντ Τραμπ ελπίζει πως θα κάνει ένα σημαντικό βήμα στη συνάντηση με τον Νετανιάχου την επόμενη εβδομάδα), όλα δείχνουν πως το μέλλον των διαπραγματεύσεων περνά πλέον από τα χέρια του νέου de facto ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης στη Γάζα.
Ο Ιζ αλ-Ντιν αλ-Χαντάντ ανέλαβε την ηγεσία της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τον θάνατο του Μοχάμεντ Σινουάρ από ισραηλινή επιχείρηση, όπως αποκάλυψε ανώτερος αξιωματούχος μυστικών υπηρεσιών της Μέσης Ανατολής και τρεις Ισραηλινοί αξιωματούχοι Άμυνας, μιλώντας στους New York Times υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Την είδηση επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, υποστράτηγος Έφι Ντεφρίν.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, ο αλ-Χαντάντ, που βρίσκεται κοντά στα 50, συμμετείχε στον σχεδιασμό της μεγάλης επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και θεωρείται σκληροπυρηνικός, λιγότερο διαλλακτικός και κάθετα αντίθετος στις προσπάθειες του Ισραήλ να απομακρύνει την οργάνωση από την εξουσία στη Γάζα.
«Κόκκινες γραμμές»
«Έχει τις ίδιες κόκκινες γραμμές με τους προκατόχους του», δήλωσε ο Μάικλ Μιλστάιν, πρώην αξιωματικός στρατιωτικών πληροφοριών του Ισραήλ, ειδικευμένος στα παλαιστινιακά ζητήματα.
Ο νέος ηγέτης της Χαμάς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, διαμηνύει ότι η οργάνωση θα υποστηρίξει την πλήρη διακοπή των εχθροπραξιών και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, πριν απελευθερώσει όλους τους ομήρους που παραμένουν στη Γάζα.
Από την πλευρά του, το Ισραήλ επιδιώκει να εξουδετερώσει πλήρως τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς και να την απογυμνώσει από την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως φέρεται να δήλωσε πρόσφατα ο αλ-Χαντάντ σε συνομιλία που επικαλούνται οι New York Times, είτε η Χαμάς θα καταλήξει σε μια «έντιμη συμφωνία» με το Ισραήλ, είτε η σύγκρουση θα εξελιχθεί σε «πόλεμο απελευθέρωσης ή μαρτυρίου».
Η νέα πρόταση για εκεχειρία
Στο τραπέζι βρίσκεται και η τελευταία πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση, η οποία προβλέπει κατάπαυση του πυρός διάρκειας 60 ημερών, την απελευθέρωση 10 ομήρων και την προοδευτική μεταφορά των σορών 18 Ισραηλινών ομήρων που σκοτώθηκαν στη Γάζα.
Παράλληλα, προβλέπεται η σταδιακή αποχώρηση ισραηλινών στρατιωτικών μονάδων έως τη γραμμή Μοράγκ, η οποία τέμνει τη νότια Γάζα από ανατολή προς δύση, ανάμεσα στη Ράφα και τη Χαν Γιούνις.
Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, τουλάχιστον 1.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι αναμένεται να απελευθερωθούν από ισραηλινές φυλακές — μεταξύ αυτών και 100 άτομα που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης — ενώ δρομολογείται και η αποστολή «δεκάδων χιλιάδων φορτηγών» με ανθρωπιστική βοήθεια για τον άμαχο πληθυσμό του θύλακα.