NYT: Γιατί ο ισραηλινός στρατός βιάζεται να πλήξει το Ιράν μέχρι την Πέμπτη

 
idf

Ενημερώθηκε: 25/03/26 - 20:02

Σε μια επιχείρηση «τελευταίας στιγμής» εξελίσσεται η στρατιωτική δράση του Ισραήλ κατά του Ιράν, καθώς η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου επιχειρεί να καταστρέψει όσο το δυνατόν περισσότερες στρατηγικές υποδομές πριν επιβληθεί τυχόν κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα των New York Times, το οποίο επικαλείται ανώτατους Ισραηλινούς αξιωματούχους, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έδωσε εντολή για ένα καταιγιστικό 48ωρο επιθέσεων με στόχο την ολοκληρωτική εξάρθρωση της ιρανικής πολεμικής βιομηχανίας.

Η σπουδή αυτή και η αυστηρή προθεσμία που τέθηκε για την Πέμπτη πυροδοτήθηκαν από την αποκάλυψη ενός αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου 15 σημείων. Το Ισραήλ, έχοντας λάβει αντίγραφο της πρότασης που η Ουάσινγκτον διαβίβασε στην Τεχεράνη, φοβάται ότι ο Πρόεδρος Τραμπ ενδέχεται να ανακοινώσει την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων ανά πάσα στιγμή. Μια τέτοια εξέλιξη θα «έδενε» τα χέρια των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, στερώντας τους τη δυνατότητα να πλήξουν κρίσιμους στόχους που θεωρούν απειλή για την εθνική τους ασφάλεια.

Παρόλο που ο Λευκός Οίκος τηρεί σιγή ιχθύος σχετικά με την ύπαρξη ή τη διαβίβαση του συγκεκριμένου σχεδίου, η κινητικότητα στο Τελ Αβίβ προδίδει την πεποίθηση ότι το παράθυρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων κλείνει απότομα. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Νετανιάχου επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα στο πεδίο, αποδυναμώνοντας το Ιράν στον μέγιστο βαθμό, ώστε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία να βρει την Τεχεράνη σε θέση ισχύος σημαντικά μειωμένη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ