Ο Μπ. Τζόνσον έστειλε ανυπόγραφη επιστολή στην ΕΕ για αναβολή του Brexit μαζί μία δεύτερη στην οποία χαρακτηρίζει την αναβολή «λάθος»

 
Ο Μπ. Τζόνσον έστειλε ανυπόγραφη επιστολή στην ΕΕ για αναβολή του Brexit μαζί μία δεύτερη στην οποία χαρακτηρίζει την αναβολή «λάθος»

Ενημερώθηκε: 20/10/19 - 05:06

Brexit: Με κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα, που θυμίζουν πρακτικές του Ντοναλντ Τραμπ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να διαχειριστεί το θέμα του Brexit, μετά την ήττα που υπέστη στη χθεσινή συνεδρίαση της Βρετανικής Βουλής.

Ο Μπόρις Τζόνσον, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 20/10, έστειλε μια ανυπόγραφη επιστολή προς τον Ντόναλντ Τουσκ ζητώντας μια νέα αναβολή του Brexit και ταυτόχρονα μια δεύτερη επιστολή, υπογεγραμμένη από τον ίδιο, προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την οποία δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την αναβολή αυτή.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ήταν υποχρεωμένος από έναν νόμο, που ψήφισε η βρετανική Βουλή τον προηγούμενο μήνα, να ζητήσει από την ΕΕ μια παράταση του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου, καθώς οι βουλευτές ματαίωσαν το Σάββατο την προσπάθειά του να περάσει την συμφωνία του για το διαζύγιο με το μπλοκ.

Η κυβερνητική πηγή ανέφερε πως ο Μπόρις Τζόνσον έστειλε συνολικά τρεις επιστολές στον Τουσκ: Ένα αντίγραφο του κειμένου αυτού του νόμου (γνωστός ως νόμος Μπεν), ένα διαβιβαστικό σημείωμα από τον αντιπρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μια τρίτη επιστολή στην οποία δηλώνει ότι η αναβολή "είναι λάθος" και καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να καλέσουν τους Βρετανούς βουλευτές να επανεξετάσουν τη στάση τους και να εγκρίνουν το τελικό σχέδιο συμφωνίας ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

"Κατέστησα σαφές από τότε που ανέλαβα πρωθυπουργός και κατέστησα σαφές ξανά σήμερα στο Κοινοβούλιο την άποψή μου και τη θέση της κυβέρνησης ότι μια νέα παράταση θα βλάψει τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ευρωπαίων εταίρων μας και τη μεταξύ μας σχέση", έγραψε ο Τζόνσον στην τρίτη του επιστολή, που δημοσίευσε στο twitter ο ανταποκριτής της Financial Times στις Βρυξέλλες.

Στην επιστολή αυτή παράλληλα ο ηγέτης των Τόρις τόνισε ότι είναι βέβαιος πως η διαδικασία έγκρισης της νομοθεσίας για το Brexit από τη βρετανική Βουλή θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου (σ.σ. την τωρινή προθεσμία).

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επιβεβαιώσε μέσω Twitter ότι έλαβε το αίτημα για αναβολή του Brexit. Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της επιστολής, πρόσθεσε ότι πλέον θα διαβουλευτεί με τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της ΕΕ "για το ποια θα είναι η αντίδραση" των Βρυξελλών.

#Brexit

The extension request has just arrived. I will now start consulting EU leaders on how to react.

October 19, 2019

Ο Τζόνσον ήλπιζε χθες, Σάββατο, πως οι Βρετανοί βουλευτές θα εγκρίνουν τη συμφωνία που πέτυχε την περασμένη εβδομάδα με τους ηγέτες της ΕΕ.

Εντούτοις, με ψήφους 322 υπέρ και 306 κατά, ψηφίστηκε μια τροπολογία που προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει την νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει την αναβολή του Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.