Ο Τραμπ αναγνωρισε το δικαίωμα της Σοβιετικής Ένωσης για εισβολή στο Αφγανιστάν

Ο Τραμπ αναγνωρισε το δικαίωμα της Σοβιετικής Ένωσης για εισβολή στο Αφγανιστάν
Ενημερώθηκε: 04/01/19 - 07:15

Εξηγήσεις ζήτησε η αφγανική κυβέρνηση από την Ουάσιγκτον έπειτα από τις δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν.

Στο περιθώριο του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη, ο Τραμπ είπε ότι η πρώην Σοβιετική Ένωση, που εισέβαλε στο Αφγανιστάν το 1979, είχε «το δικαίωμα να βρίσκεται εκεί», επειδή «τρομοκράτες εισέρχονταν στην Ρωσία» εκείνη την περίοδο.

Σύμφωνα με την αφγανική ανακοίνωση το αίτημα για παροχή διευκρινίσεων υποβλήθηκε μέσα από επίσημους διπλωματικούς διαύλους.

Όπως τονίζεται, η κυβέρνηση του Αφγανιστάν κατανοεί ότι: «υπάρχει διαφορά μεταξύ δηλώσεων και της επίσημης πολιτικής μιας χώρας».

Από την πλευρά του ο Αφγανός υπουργός Εξωτερικών Σαλαουντίν Ραμπάνι, που είναι γιος πρώην ηγετικού στελέχους που πολέμησε ενάντια στην σοβιετική εισβολή και κατοχή, δήλωσε με tweet του ότι «η σοβιετική κατοχή ήταν μια κατάφωρη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας του Αφγανιστάν».

«Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός αγνοεί τα ιστορικά γεγονότα», πρόσθεσε.

Μεταξύ των άλλων δηλώσεων που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν ότι: «η Ρωσία ήταν άλλοτε Σοβιετική Ένωση. Το Αφγανιστάν τη μεταμόρφωσε σε Ρωσία, διότι χρεοκόπησε εξαιτίας του πολέμου στο Αφγανιστάν».

Επίσης ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι η Ρωσία, το Πακιστάν και η Ινδία θα πρέπει να επεμβαίνουν στο Αφγανιστάν, όχι οι ΗΠΑ.

«Γιατί βρισκόμαστε εκεί 6.000 μίλια μακριά;» αναρωτήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, που έχει πλέον αποφασίσει να αποσύρει τους μισούς από τους 14.000 στρατιωτικούς των ΗΠΑ που είναι ανεπτυγμένοι στο Αφγανιστάν.