Οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας στη φαρσοκωμωδία Ερντογάν

Οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας στη φαρσοκωμωδία Ερντογάν
Ενημερώθηκε: 21/07/21 - 12:24

Η φιέστα που διοργάνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο ψευδοκράτος και οι ανακοινώσεις για τα Βαρώσια, προκάλεσαν αντιδράσεις, μετά το αρχικό μούδιασμα της διεθνούς κοινότητας.

Η πρώτη μεγάλη αντίδραση ήρθε από τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, που ξεκαθάρισε ότι το άνοιγμα της Αμμοχώστου είναι κίνηση πρόκλησης που δε θα γίνει ανεκτή.

Παράλληλα, στις δηλώσεις του τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι σε άμεση συνεννόηση με τους εταίρους τους το ΝΑΤΟ, ώστε να οδηγηθεί η υπόθεση άμεσα στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ συνέστησε την ανάκληση της απόφασης Ερντογάν.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, τονίζει πως είναι καθήκον των ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι τα μάτια του κόσμου θα παραμείνουν στραμμένα στην Κύπρο και ότι η Άγκυρα θα καταστεί υπόλογη για τις πράξεις της

Ανησυχία για τις ανακανοινώσεις περί ανοίγματος του περίπου 3,5% της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση εκφράζει το Ισραήλ και ταυτόχρονα πλήρη στήριξη στο Ισραήλ.

 Το Παρίσι εκφράζει την υποστήριξή του στην Κύπρο για το θέμα των Βαρωσίων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν- Ιβ Λεντριάν εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή του στην Κύπρο μετά την εξαγγελία των τουρκοκυπριακών αρχών για αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Η Γαλλία εκφράζει τη λύπη της για την στάση της Τουρκίας ως προς το θέμα αυτό και καλεί να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις 550 και 789 του ΟΗΕ, πρόσθεσε ο Λεντριάν και σημείωσε ότι το Παρίσι θα εγείρει το ζήτημα σε επίπεδο ΟΗΕ.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε επίσης ότι συζήτησε το θέμα αυτό στις 20 Ιουλίου με τον Κύπριο ομόλογό του.

Οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στο επίκεντρο των συνομιλιών των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Ισραήλ

Διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Ισραήλ υπό τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και Γιαΐρ Λαπίντ, πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα σήμερα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν η ενίσχυση των διμερών δεσμών σε όλους τους τομείς, καθώς και οι πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, ενώ επιβεβαιώθηκε η αλληλεγγύη στην Κύπρο, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter. Επ;iσιης, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι σχέσεις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ισραήλ.