Οι Ευρωπαίοι οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, είπε ο Ροχανί στον Μακρόν

Οι Ευρωπαίοι οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, είπε ο Ροχανί στον Μακρόν
Ενημερώθηκε: 01/09/19 - 15:32

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί προειδοποίησε τον ομόλογό του της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα συνεχίσει να παίρνει αποστάσεις από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό της πρόγραμμα, αν η Ευρώπη δεν τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες, Σάββατο, ανακοίνωσε σήμερα η ιρανική προεδρία.

Ήταν η πρώτη συνομιλία μεταξύ των δυο ηγετών μετά τη συνάντηση στις 25 Αυγούστου του προέδρου Μακρόν και του επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στη γαλλική πόλη Μπιαρίτς.

Τον Μάιο του 2018, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη διεθνή συμφωνία που υπογράφηκε στη Βιένη, τον Ιούλιο του 2015, στόχος της οποίας είναι εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και επέβαλαν εκ νέου βαριές κυρώσεις που στραγγαλίζουν την ιρανική οικονομία.

Η Τεχεράνη απάντησε παύοντας σταδιακά να εφαρμόζει ορισμένες δεσμεύσεις της συμφωνίας και έκτοτε προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους που είναι συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας (Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να αψηφήσουν τις αμερικανικές κυρώσεις, κυρίως για τις εξαγωγές του πετρελαίου της.

"Αν η Ευρώπη είναι ανίκανη να συγκεκριμενοποιήσει τις δεσμεύσεις της, το Ιράν θα κάνει ένα τρίτο βήμα για να περιορίσει τις δεσμεύσεις του στη συμφωνία JCPOA" (η πυρηνική συμφωνία του 2015), δήλωσε ο Ροχανί στον Μακρόν, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρανικής προεδρίας.

(Εντούτοις) αυτό το μέτρο, όπως τα προηγούμενα θα είναι αναστρέψιμο", πρόσθεσε. "Το περιεχόμενο της JCPOA είναι αμετάβλητο και όλες οι πλευρές οφείλουν να το σεβαστούν".

Το Ιράν δεν διευκρίνισε τι θα μπορούσε να είναι αυτό το τρίτο στάδιο στην αποδέσμευσή του από τη συμφωνία. Ωστόσο, ο Ζαρίφ είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ότι το αυτό το βήμα θα γίνει στις 6 Σεπτεμβρίου.