Οι Ιταλοί έστειλαν φρεγάτα στην Κύπρο - Έξαλλος ο Σαλβίνι με τον Ερντογάν

Οι Ιταλοί έστειλαν φρεγάτα στην Κύπρο - Έξαλλος ο Σαλβίνι με τον Ερντογάν
Ενημερώθηκε: 10/12/19 - 20:05

Την παρέμβαση της Ιταλίας προκαλεί η συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας στην Μεσόγειο, η οποία στέλνει στην περιοχή την φρεγάτα Μartinengo.

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημέριδα La Repubblica «η Ιταλία απέστειλε στρατιωτικό πλοίο στην Κύπρο για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων» προσθέτοντας ότι πρόκειται για φρεγάτα, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο από την περασμένη Παρασκευή.

Η La Repubblica υπενθυμίζει ότι «από τον περασμένο Οκτώβριο η Τουρκία ξανάρχισε τις γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου, σε περιοχή που έχουν εξασφαλίσει η γαλλική Total και η ιταλική Eni».

Η ιταλική φρεγάτα Μartinengo έφτασε την περασμένη Παρασκευή στο λιμάνι της Λάρνακας. Πρόκειται για επιχείρηση «περιπολίας της ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την παρουσία και την παρακολούθηση των ναυτικών περιοχών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και για την προστασία των εθνικών συμφερόντων» αναφέρεται, αναλυτικά, σε επίσημο ιταλικό ανακοινωθέν.

«Τις επόμενες ημέρες, η Martinengo θα πάρει μέρος σε ασκήσεις με το ναυτικό φίλων χωρών. Πιθανώς πρόκειται για την Ελλάδα και την Κύπρο» γράφει η La Repubblica.

Ο Ματέο Σαλβίνι κατά της Τουρκίας

Στο μεταξύ η οι παράνομες και επιθετικές κινήσεις του Ερτνογάν προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ματέο Σαλβίνι. Ό αρχηγός της Λέγκας σε δηλώσεις του, που θα συζητηθούν, στην ιταλική εφημερίδα «Corriere Della Sera» αναφέρθηκε στην Κύπρο, τα ενεργειακά και το πρόσφατο μνημόνιο για την ΑΟΖ που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη.

Είπε πως συναντά συνεχώς Ιταλούς πολίτες που ανησυχούν εξαιρετικά για τις τελευταίες εξελίξεις. Ανέφερε πως η Λιβύη ήταν προτεραιότητα για τη χώρα τόσο για θέματα ασφάλειας, όσο και για θέματα μετανάστευσης, αλλά και για την ENI και για άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί.

Τώρα, συνέχισε, η Λιβύη δόθηκε στους Γάλλους και στην Τουρκία. Μόνο οι γονυκλισίες προς την Κίνα έχουν απομείνει και το Ισραήλ είναι αρκετά θυμωμένο μαζί με την Ιταλία.

Ο πρόεδρος της Λέγκας του Βορρά, συνέχισε λέγοντας πως η χώρα του συνεχίζει να μην έχει θεμελιώσει της φιλίες της. Τώρα, πρόσθεσε, το «τρένο της ειρήνης» μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας είναι ο αγωγός μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας. Αυτή την προοπτική την χαρακτήρισε ως «μεγάλη ευκαιρία». 

Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών άφησε αιχμές και κατά των πρώην συνεργατών του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, ρωτώντας γιατί δεν ψηφίζουν υπέρ της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων κρατών, τώρα που συγκυβερνούν; Είπε πως αυτό είναι ένα αριστερό αντανακλαστικό μιας αριστερής κυβέρνησης.

Στην Ιταλία η κεντροαριστερή κυβέρνηση συνασπισμού αποτελείται από το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κόμμα Πέντε Αστέρων, το κόμμα Ιτάλια Βίβα και το κόμμα Ελεύθερων και Ίσων