Οι «πουτινιές» του Ρώσου Πρέσβη - Τώρα που πουλήσαμε S-400 στην Τουρκία, εσείς θα πάρετε κάτι;

Οι «πουτινιές» του Ρώσου Πρέσβη - Τώρα που πουλήσαμε S-400 στην Τουρκία, εσείς θα πάρετε κάτι;
Ενημερώθηκε: 23/05/19 - 19:56

Για σύσφιξη της συνεργασίας με την Ελλάδα στον στρατιωτικό-τεχνικό τομέα, στο βαθμό που η ίδια το επιθυμεί, έκανε λόγο ο Ρώσος Πρέσβης στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ, σχολιάζοντας το θέμα που έχει προκύψει με τους προμήθεια των S-400 από την Τουρκία, τις αντιδράσεις των ΗΠΑ, τον αγωγό «Turkish Stream», αλλά και την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας».

Αναλυτικότερα αναφερόμενος στους S-400 δήλωσε: «Μια διεθνής δύναμη δεν θέλει να χάσει ούτε ένα κομμάτι της τουρκικής αγοράς εξοπλισμών, όπου πάντα είχε κυρίαρχη θέση. Γι’ αυτό θέτουν την Άγκυρα προ διλήμματος: είτε μόνο S-400, είτε και Patriot και F-35» και έθεσε το ερώτημα: «Τι είναι καλύτερο για την Ελλάδα;»

Υποστήριξε ότι σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Γ.Κατρούγκαλο, «οι ισορροπίες στο Αιγαίο δε αλλάζουν από τους S-400, αλλά μόνο από τον συνδυασμό της σύγχρονης αεράμυνας με τα F-35» και συμπλήρωσε πως η Ρωσία επιδιώκει τη «σύσφιγξη της συνεργασίας μας με την Ελλάδα στον στρατιωτικό-τεχνικό τομέα στο βαθμό που η ίδια το επιθυμεί»

Για τον αγωγό «Turkish Stream» ανέφερε ότι «η απόφαση για την ευρωπαϊκή όδευση δεν έχει ληφθεί ακόμα. Όλα εξαρτώνται από τα μέλη της ΕΕ. Εάν ενδιαφέρονται, πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους» και εξέφρασε την άποψη ότι «οι ισχυρισμοί περί ανάγκης «απεξάρτησης» της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο δεν είναι τίποτε παρά μόνο προσπάθειες ανέντιμου ανταγωνισμού από τις ΗΠΑ. Ασκούν πιέσεις, ώστε να αναγκάσουν τις χώρες της ΕΕ να αγοράζουν ακριβότερο φυσικό αέριο».

«Οι πωλήσεις του ρωσικού LNG, από την περιοχή Γιαμάλ, συνέχεια διευρύνονται. Τον Φεβρουάριο το πρώτο φορτίο από το Yamal LNG έφτασε και στην ελληνική Ρεβυθούσα», τόνισε για να συμπληρώσει πως «οι προμήθειες ρωσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνονται, επειδή η τιμή του είναι συμφέρουσα».

Στον τομέα της προμήθειας προς την Ελλάδα, σημείωσε ότι «το 2018 οι ελληνικές εισαγωγές ρωσικού αερίου αυξήθηκαν πάνω από 12%. Συνολικά καλύψαμε τις ανάγκες της Ελλάδας κατά άνω των 65%».

Τέλος, έκανε λόγο για την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας» λέγοντας: «Η ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας» υπονομεύει την εμπιστοσύνη στα Βαλκάνια. Δυστυχώς, οι δυτικές χώρες εξακολουθούν να προσποιούνται σαν να μην αντιλαμβάνονται τα σχέδια της «Μεγάλης Αλβανίας».

Πηγή: naftemporiki.gr