Οι Τούρκοι διαπραγματεύονται με τις ΗΠΑ για τους S-400 και οι Ρώσοι ελπίζουν να του πουλήσους περισσότερους

Οι Τούρκοι διαπραγματεύονται με τις ΗΠΑ για τους S-400 και οι Ρώσοι ελπίζουν να του πουλήσους περισσότερους
Ενημερώθηκε: 27/11/19 - 00:44

Την ώρα που Τουρκία και ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι θα έχουν συνομιλίες την προσεχή εβδομάδα για να ξεπεράσουν τις διαφορές τους σε σχέση με την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, οι Ρώσοι δηλώνουν ότι ελπίζουν ο Ερντογάν να αγοράσει περισσότερους S-400 και μάλιστα ότι μέρος του αντιπυραυλικού συστήματος θα κατασκευάζεται στη Τουρκία.

Μιλώντας σε πάνελ σε Συνέδριο στο Βερολίνο για την Εξωτερική Πολιτική, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν υπογράμμισε ότι η χρήση από την Τουρκία των S-400 δεν θέτει απειλή στο πρόγραμμα του καταδιωκτικού αεροσκάφους F-35 και ότι αυτό μπορεί να αποδειχθεί από λεπτομερή τεχνική μελέτη.

"Θα μιλήσουμε για το θέμα αυτό την προσεχή εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Πιστεύουμε ότι οι προβληματισμοί αυτοί μπορεί να αντιμετωπιστούν", τόνισε αναφερόμενος στη σύνοδο που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο στις 3 και 4 Δεκεμβρίου.

Η Ρωσία ελπίζει ότι η Τουρκία θα αγοράσει κι άλλους S-400

Η Ρωσία ελπίζει ότι η Τουρκία θα αγοράσει ένα δεύτερο αντιπυραυλικό σύστημα S-400 την προσεχή χρονιά, δήλωσε ο Αλεξάντερ Μίχεβ, διευθυντής της ρωσικής κρατικής εξαγωγικής εταιρίας όπλων Rosoboronexport σε συνέντευξη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 εδάφους αέρος είναι ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στη διεθνή αγορά. Η Τουρκία δυσαρέστησε τις ΗΠΑ, σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, φέτος αποκτώντας το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα.

"Η πρώτη παραγγελία της Τουρκίας για τους S-400 ολοκληρώθηκε", δήλωσε ο Μίχεβ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti.

Ο Μίχεβ είπε ότι η Μόσχα και η Άγκυρα διεξάγουν αυτή την περίοδο συζητήσεις, για μια επιλογή στην αρχική σύμβαση που θα επιτρέψει στην 'Αγκυρα να λάβει περισσότερα συστήματα S-400, με τις συνομιλίες να επικεντρώνονται σε οικονομικά θέματα.

"Ελπίζουμε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα υπογράψουμε τα έγγραφα της σύμβασης. Αλλά θέλω να τονίσω ότι η στρατιωτική τεχνική συνεργασία με την Τουρκία δεν περιορίζεται στην προμήθεια των S-400. Έχουμε μεγάλα σχέδια μπροστά μας", ανέφερε ο Μίχεβ. Εξετάζεται ένα μέρος της παραγωγής να γίνει στην Τουρκία, πρόσθεσε.

Στην Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα: "η Τουρκία δεν υποσχέθηκε σε κανέναν ότι δεν θα αναπτύξει ή δεν θα χρησιμοποιήσει τους S-400", σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. "Θα αγοράζαμε ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας για να το αφήσουμε στο κουτί του; Το αγοράσαμε γιατί το χρειαζόμαστε", τόνισε.