Οι Τούρκοι στέλνουν το «Φατίχ» νοτία της Κρήτης

Οι Τούρκοι στέλνουν το «Φατίχ» νοτία της Κρήτης
Ενημερώθηκε: 24/05/20 - 20:38

Στην μια πρόκληση μετά την άλλη προχωρά η Τουρκία. Μετά τα τελευταία γεγονότα στον Έβρο, τις απειλές Τσαβούσογλου ότι θα ανοίξουν τα σύνορα και θα στείλουν μετανάστες στην Ελλάδα και τις προκλητικές δηλώσεις Ακάρ για «παρενοχλήσεις στο Αιγαίο, η Τουρκία στέλνει το ερευνητικό σκάφος «Φατίχ», για σεισμικές έρευνες εντός Ιουλίου αυτή τη φορά νοτίως της Κρήτης.

Αυτή η νέα πειρατική επιχείρηση της Άγκυρας ανακοινώθηκε από τον υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντιονμέζ, σε παρέμβασή του -μέσω τηλεδιάσκεψης- σε ενεργειακό συνέδριο που έγινε προ ημερών (Turkey Energy Summit).

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Κώστας Βενιζέλος στον Φιλελευθερο της Κύπρου ο Τούρκος αξιωματούχος είπε πως η τουρκική εταιρεία Πετρελαίων ΤΡΑΟ έχει υποβάλει αίτηση προς την κυβέρνηση της Τρίπολης για την έναρξη σεισμικών ερευνών στη βάση του γνωστού λεγόμενου Μνημονίου Τουρκίας και Λιβύης. Σημειώνεται συναφώς πως μετά την υποβολή της άδειας και τις σχετικές αναφορές, που έγιναν τόσο στο συνέδριο όσο και δημοσίως, χρονικά οι έρευνες αυτές τοποθετούνται εντός Ιουλίου. 

Η ΤΡΑΟ θα ενεργεί εκ μέρους του καθεστώτος της Τρίπολης, όπως πράττει σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, όπου υποστηρίζει ότι έχει άδεια από το κατοχικό καθεστώς. Δηλαδή, θα εφαρμόσει το «επιτυχημένο μοντέλο», που υιοθέτησε στην κυπριακή ΑΟΖ.

Είναι σαφές πως η Άγκυρα παρουσιάζεται αποφασισμένη να υλοποιήσει ένα παράνομο ενεργειακό πρόγραμμα σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, ανεξαρτήτως εάν με βάση το διεθνές δίκαιο δεν νομιμοποιείται να πράξει τούτο.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Φατίχ Ντιονμέζ πως πολλοί από τους βασικούς παίκτες επιχείρησαν να παρακάμψουν, να θέσουν εκτός παιχνιδιού την Τουρκία, προσθέτοντας πως τελικά ήταν αυτοί που τέθηκαν εκτός επικαλούμενοι την πανδημία.

Άφησε δε να εννοηθεί πως δεν ήταν αυτός ο λόγος της αποχώρησης των εταιρειών από την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά κάποιος άλλος. Σημειώνεται πως, παρά την προσωρινή αναστολή του ενεργειακού προγράμματος των εταιρειών, η Τουρκία με το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» συνεχίζει τις παράνομες γεωτρήσεις της.

Είναι προφανές πως το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί να στείλει συστημένο μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Στην προκειμένη περίπτωση την Ελλάδα και όσους εμπλέκονται σε έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως στην κυπριακή ΑΟΖ κι αλλού.

Η υλοποίηση του λεγόμενου Μνημονίου θεωρείται, όπως συναφώς προκύπτει από τις κινήσεις της Άγκυρας, μονόδρομος για τον Ερντογάν. 

Η Άγκυρα ενδεχομένως να προετοιμάζει το έδαφος για νέες εντάσεις

Καλά ενημερωμένες πηγές σημείωναν ότι η Άγκυρα ενδεχομένως να προετοιμάζει το έδαφος για νέες εντάσεις, σε μια περίοδο κατά την οποία παρουσιάζεται πιο επιθετική παρά ποτέ. Οι έρευνες που έχει προαναγγείλει νοτίως της Κρήτης προφανώς και θα συνιστούν παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και αναβάθμιση των προκλήσεων. Αλλά αυτό ποσώς απασχολεί την Άγκυρα.

Στη μεγάλη εικόνα θα πρέπει να τοποθετηθεί και η νέα τακτική, που έχει υιοθετήσει η Τουρκία με την έκδοση NAVTEX. Η νέα αυτή τακτική επιδιώκει εμπράκτως να διεκδικήσει την επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου και τον απόλυτο επιχειρησιακό έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου.

Δηλώνει ουσιαστικά ότι οι ελληνικές Αρχές είναι αναρμόδιες να εκδίδουν NAVTEX, ακόμη και για περιοχές που είναι στο μέσο του Αιγαίου, αλλά και πέριξ του Καστελόριζου.

Η Άγκυρα βρίσκεται σε επιθετική διάταξη και επιχειρεί σε περίοδο πανδημίας να υλοποιήσει την επεκτατική της πολιτική σε ολόκληρη την περιοχή στη βάση του οράματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Μέχρι στιγμής ό,τι εξαγγέλλεται από πλευράς της Άγκυρας υλοποιείται.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνει κινήσεις με κύριο χαρακτηριστικό την όξυνση του κλίματος και συντηρώντας την ένταση. Το καθεστώς της Άγκυρας θέλει να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς του «αγγίζοντας» ένα θερμό επεισόδιο, χωρίς να το προκαλέσει. Κι αυτό γιατί θεωρεί πως μέχρι στιγμής το παιχνίδι σε επίπεδο τακτικής του… βγαίνει.

Το ζητούμενο είναι πώς θα λειτουργήσει η Αθήνα σε αυτή την αναβαθμιζόμενη επιθετικότητα της κατοχικής Τουρκίας.

Εάν υλοποιηθεί η εξαγγελία της Άγκυρας για έρευνες νοτίως της Κρήτης, πώς θα αντιδράσει η Αθήνα; Εάν είναι παθητική η αντίδραση τότε προφανώς και θα επιβληθούν από μέρους της Τουρκίας νέα τετελεσμένα.

Προληπτικές, αποτρεπτικές κινήσεις από μέρους της Ελλάδας δεν είναι ορατές αυτή τη στιγμή κι αυτό προφανώς το αξιοποιεί η Άγκυρα. 

Η αποπομπή του ναύαρχου Τσιχάτ Γιαϊτζί

Ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του επιτελάρχη του τουρκικού Ναυτικού, ναύαρχου Τσιχάτ Γιαϊτζί, εμπνευστή του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», δεν ανατρέπει ποσώς τους μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς της Άγκυρας. Ο ναύαρχος «φαγώθηκε» λόγω της υπερπροβολής που τύγχανε από τα ΜΜΕ.
 
Τα όσα αναφέρθηκαν πως έχει ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του για εμπλοκή του σε μίζες για  αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο Ερντογάν, ο οποίος ενοχλείτο από την παρουσία του Τσιχάτ Γιαϊτζί  στα ΜΜΕ, έκανε μάλλον το χατίρι του υπουργού Άμυνας,  Χουλούσι Ακάρ, ο οποίος επίσης δεν καλόβλεπε τη σχέση του ναυάρχου με τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Μια άλλη εκδοχή που είδε το φως της δημοσιότητας είναι πως ο Τσιχάτ Γιαϊτζί θυσιάστηκε στον βωμό της επαναπροσέγγισης ΗΠΑ και Τουρκίας. 

Η ουσία είναι πως η εκπαραθύρωση του Τσιχάτ Γιαϊτζί δεν επηρεάζει την ακολουθούμενη πολιτική και τους επεκτατικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας. Το ίδιο άλλωστε έπραξε ο Ερντογάν και με το θεωρητικό του, πρώην Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.

ΠΗΓΗ: philenews.com