Οικονομικό, υλικό και ανθρώπινο «αδιέξοδο» για τον ισραηλινό στρατό: Αποκαλυπτικό άρθρο της Maariv για τις συνέπειες του πολέμου

 
idf

Ενημερώθηκε: 24/08/26 - 09:25

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαιτίας της παρατεταμένης διάρκειας και της ευρείας γεωγραφικής εξάπλωσης των πολεμικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με ανάλυση του στρατιωτικού συντάκτη Άλον Μπεν Νταβίντ στην εφημερίδα Maariv.

Το δημοσίευμα ασκεί παράλληλα έντονη κριτική στον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την απόφασή του να αποδεχθεί μελλοντικά τη μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο ήμισυ μετά το 2028, παρά τη διαφαινόμενη πρόθεση της Ουάσινγκτον να διατηρήσει το ισχύον πακέτο των 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η επιχειρησιακή εξάντληση αποτυπώνεται καθαρά στους αριθμούς: η Πολεμική Αεροπορία έχει πραγματοποιήσει σε τρία χρόνια όγκους πτήσεων που αντιστοιχούν σε εννέα έτη ειρηνικής περιόδου, οι δυνάμεις τεθωρακισμένων έχουν φθείρει χιλιάδες κινητήρες, ενώ η κατανάλωση πυρομαχικών ισοδυναμεί με τη συνολική χρήση των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Ωστόσο, το βαρύτερο τίμημα εντοπίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό, με 1.138 νεκρούς στρατιωτικούς και περισσότερους από 11.700 τραυματίες ή ψυχολογικά επιβαρυμένους, αριθμός που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω.

Οι επιπτώσεις διαχέονται και στο κοινωνικό πεδίο, καθώς έρευνα του στρατού αποκαλύπτει ότι το 75% των οικογενειών των στελεχών έχει υποστεί βίαιες αλλαγές στον τρόπο ζωής του.

Ταυτόχρονα, παρατηρείται κύμα φυγής ή άρνησης προαγωγής από έμπειρους αξιωματικούς, με αποτέλεσμα την υπερεξάρτηση από τις εφεδρικές δυνάμεις. Με 53.000 εφέδρους να υπηρετούν καθημερινά σε πολλαπλά μέτωπα —Γάζα, Νότιο Λίβανο, Συρία και Δυτική Όχθη— το οικονομικό κόστος είναι τεράστιο, φτάνοντας τα 703 εκατομμύρια δολάρια μηνιαίως μόνο για τις αποζημιώσεις τους.

Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη κατάληψη του 60% της έκτασης της Γάζας και τη σταθερή παρουσία δυνάμεων στα βόρεια σύνορα, ο συντάκτης καταλήγει ότι η διατήρηση αυτής της ευρείας διάταξης είναι βιώσιμη μόνο με τον περιορισμό της στρατιωτικής παρουσίας σε ορισμένα μέτωπα, ώστε να αποφευχθεί η πλήρης αποδιοργάνωση του αμυντικού μηχανισμού της χώρας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ