Ωμός εκβιασμός Ερντογάν: Θα μείνουμε στη Λιβύη μέχρι να πάρουμε αυτά που θέλουμε στην Αν. Μεσόγειο

Ωμός εκβιασμός Ερντογάν: Θα μείνουμε στη Λιβύη μέχρι να πάρουμε αυτά που θέλουμε στην Αν. Μεσόγειο
Ενημερώθηκε: 18/01/20 - 21:06

Ωμός εκβιασμός Ερντογάν λίγο πριν τη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο. Ο Τούρκος Πρόεδρος σε ομιλία του, κατα τη διάρκεια εγκαινίων του μετρό στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε προκλητικά ότι «η Τουρκία θα παραμείνει στη Λιβύη, μέχρι να εδραιωθούν τα δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο και μέχρι να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της νόμιμης κυβένησης του λαού της Λιβύης με τον οποίο έχουμε σχέσεις 500 ετών».

Νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε προχωρήσει σε άλλες προκλητικές δηλώσεις. Σε άρθρο στο Politico, αναφερόμενος στις θέσεις της χώρας του για τη λιβυκή κρίση ανέφερε:

«Η κυβέρνηση της Λιβύης η οποία είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, τα τελευταία χρόνια δέχεται επιθέσεις από τον βαρώνο του πολέμου Χαλίφα Χάφταρ. Η ένοπλη οργάνωση του Χάφταρ θέλει να κάνει πραξικόπημα στη χώρα και λαμβάνει βοήθεια από αντιδημοκρατικά κράτη όπως την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος

Διαβάστε ακόμα: Διέρρευσε το προσχέδιο συμπερασμάτων της Διάσκεψης του Βερολίνου – Τι προβλέπει

 

Ο Ερντογάν κατηγόρησε την Γαλλία για τη στήριξη που παρέχει στον Χάφταρ και τόνισε πως «η Γερμανία η οποία υποστηρίζει την διπλωματία και την νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης θα φιλοξενήσει το Συνέδριο Ειρήνης στο Βερολίνο. Αντιθέτως η Γαλλία βρίσκεται δίπλα στον Χάφταρ και απέναντι στη νόμιμη κυβέρνηση».

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε πως «η πιθανότητα της μη υποστήριξης της Ε.Ε. προς την κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Λιβύη θα είναι προδοσία προς τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρώπης όπως η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα είναι ιστορικό λάθος να παρατήσουν τη Λιβύη σε έναν “βαρώνο πολέμου”».