ΟPEC +: Η μείωση της παραγωγής πετρελαίου προκάλεσε εκτόξευση της τιμής του (ΒΙΝΤΕΟ)

 
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Ενημερώθηκε: 03/04/23 - 22:40

Η απόφαση του ΟPEC + να μειώσει αιφνιδιαστικά την παραγωγή του πετρελαίου προκάλεσε μεγάλη αύξηση στην διεθνή τιμή του μαύρου χρυσού. Το βαρέλι βρέθηκε κοντά στα 85 δολάρια, όταν πριν από δύο εβδομάδες είχε πέσει στα 71 δολάρια, με τους αναλυτές να προειδοποιούν για τον κίνδυνο περαιτέρω ανόδου, ακόμη και στα 100 δολάρια. 

Σύμφωνα με τον Mohanned Ali Yasin, ειδικό και σύμβουλο κεφαλαιαγορών: «Οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει στο χαμηλό επίπεδο των 70 δολαρίων το βαρέλι και νομίζω ότι υπήρχε ο φόβος, μην πέσουν κάτω αυτό, ίσως λίγο πάνω από τα 60 δολάρια. Αυτό θα είχε πραγματικά αρνητικές συνέπειες, πολύ αρνητικές, για πολλές από τις οικονομίες των χωρών που παράγουν πετρέλαιο και θέλουν να το διατηρούν πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι». 

Μέχρι την Κυριακή, η διεθνής τιμή του πετρελαίου κινούνταν έντονα πτωτικά λόγω της χρηματοπιστωτική κρίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη αλλά και τη χαμηλή ζήτηση για ενέργεια στην Κίνα. Οι χώρες μέλη του OPEC + επέλεξαν να μειώσουν την παραγωγή για να ανακόψουν αυτή την πτωτική πορεία.  

Η κίνηση αυτή, πάντως, έρχεται μετά την απόφαση της Ρωσίας να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του 2023. Σε ό,τι αφορά στα μέλη του ΟPEC +, η Σαουδική Αραβία πρωτοστάτησε με μείωση κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ στον κατάλογο μπήκαν το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Καζακστάν, η Αλγερία και το Ομάν. 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε: «Είναι προς το συμφέρον των παγκόσμιων αγορών ενέργειας να παραμείνουν οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου σε καλό επίπεδο. Το αν άλλες χώρες είναι ευχαριστημένες με αυτό ή όχι είναι δική τους υπόθεση». 

Η απόφαση ωστόσο, προκάλεσε την αντίδραση του Λευκού Οίκου που σημείωσε πως η αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε διαφορετική θέση σε σχέση με πέρυσι, οπότε και οι τιμές αυξήθηκαν εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Οι αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η μείωση της παραγωγής πετρελαίου μπορεί να οδηγήσει σε νέο γύρο ανατιμήσεων αποτρέποντας τις Κεντρικές Τράπεζες από το να κλείσουν τον επιθετικό κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων.

Κορυφαίοι αναλυτές δεν αποκλείουν πλέον η τιμή του μαύρου χρυσού να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Αυτή η κίνηση περιπλέκει τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, καθώς οι επενδυτές είχαν στοιχηματίσει ότι η χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές θα έδινε στις κεντρικές τράπεζες περιθώριο να σταματήσουν τον τρέχοντα κύκλο σύσφιξης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ