Ουκρανοί και Ευρωπαίοι ζητούν εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για το εδαφικό

 
trump european leaders zelensky

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 12/12/25 - 23:26

Οι ηγεσίες της Ουκρανίας και αρκετών ευρωπαϊκών κρατών ζητούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να παράσχουν εγγυήσεις ασφάλειας για το Κίεβο πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία σχετικά με το καθεστώς των εδαφών που κατέχει η Μόσχα στην ανατολική Ουκρανία. Η θέση αυτή εκφράστηκε από αξιωματούχους της γαλλικής προεδρίας και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε συζήτηση για το εδαφικό πρέπει να προηγείται από μια σαφή δέσμευση για την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις, οι Ευρωπαίοι και οι Ουκρανοί θέτουν ως προϋπόθεση να υπάρξει πλήρης διαφάνεια σχετικά με τις εγγυήσεις που οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις μπορούν να προσφέρουν, σε μια κίνηση που σε ορισμένες περιπτώσεις περιγράφεται ως παρόμοια με τις εγγυήσεις που παρέχει το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ — δηλαδή μια δέσμευση συλλογικής άμυνας σε περίπτωση επίθεσης.

Στο Κίεβο επιμένουν ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το εδαφικό ζήτημα και ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να συζητήσει σήμερα συμβιβασμούς για τα εδάφη της χωρίς προηγούμενη διασφάλιση της ασφάλειας. Η γαλλική προεδρία σημείωσε μάλιστα ότι οι Ουκρανοί δεν συζητούν ούτε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα αμφισβητούμενα εδάφη, απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα.

Παράλληλα, στις συζητήσεις ανάμεσα σε Ουκρανούς, Ευρωπαίους και Αμερικανούς συμβούλους για την ενοποίηση των θέσεων τους, επισημαίνεται η ανάγκη για μια σταθερή, κοινή βάση διαπραγμάτευσης που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα συμφέροντα της Ουκρανίας και θα μπορεί να τεθεί ως ειρηνευτική πρόταση προς τη Ρωσία.

Αυτές οι συζητήσεις περιλαμβάνουν και την εκπόνηση σχεδίων για εγγυήσεις ασφαλείας που θα ενισχύουν την προστασία της Ουκρανίας σε περίπτωση μελλοντικών επιθέσεων, ενώ παράλληλα επιδιώκεται στενός συντονισμός μεταξύ των τριών πλευρών εν όψει περαιτέρω ειρηνευτικών προσπαθειών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ